Moldovenii au mai mare încredere în FMI decât în Guvern și ar prefera integrarea în Uniunea Euroasiatică

shadow
Marţi, 10.11.2015 08:40   1787
Peste 65% din moldoveni susțin că situația financiară s-a înrăutățit în ultimul an și arată o mai mare încredere în FMI, decât în Guvern și Parlament, se arată într-un sondaj realizat de Institutul Republican Internațional (IRI)

Marea majoritate a moldovenilor crede că țara se îndreaptă într-o direcție greșită, reformele promise nu sunt realizate și ar vota pentru partidele de stânga și o reorientare a țării spre integrare în Uniunea Euroasiatică, arată un sondaj realizat de către Magenta Consulting la comanda International Republican Institute (IRI).

Astfel sondajul atestă că majoritatea (circa 79%) dintre respondenți cred că Republica Moldova se îndreaptă în direcția greșită, iar circa 95% din moldoveni consideră că fenomenul corupției este o problemă majoră, sau foarte mare.

Populația așteaptă reforme promise

Potrivit autorilor, scandalul, în urma căruia, pe 15 octombrie, a fost arestat fostul prim-ministru Vlad Filat, iar pe 29 octombrie a căzut guvernul condus de prim-ministrul, Valeriu Streleț (al treilea premier din februarie 2015), a aruncat țara în criză politică.

„Următorul prim-ministru al țării se va confrunta cu electoratul săturat de corupție și politică. Pentru a reuși, noul guvern trebuie să facă progrese vizibile de combatere a corupției și să-și recâștige încrederea alegătorilor în instituțiile democratice ale țării”, a declarat Stephen Nix, director de programe Eurasia la IRI.

Studiul relevă că moldovenii se arată frustrați de stagnarea reformelor și corupția care afectează și alte foste republici sovietice. Fiind întrebați dacă sunt mulțumiți de ritmul reformelor în țară, 80% dintre respondenți consideră că nu există nicio schimbare, sau că schimbările decurg lent, iar 71% declară că societatea are nevoie de reforme serioase.

Totodată circa 63% din moldoveni nu se așteaptă ca în următorul an să se ateste o îmbunătățire a situației economice.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Prețuri și inflația   Reforme și politica economică   Corupția  

Advertisement

Oportunitati