După curent și gaze urmează scumpirea căldurii, apei și a altor servicii

shadow
Luni, 09.11.2015 08:44   1958
După revenirea la tarifele majorate la energie, în această săptămână ar putea să urmeze și cele la gaze, iar în următoarea perioadă ar trebui să ne așteptăm la o creștere a prețurilor la căldură, serviciile de livrare a apei etc.

Revenirea la tarifele majorate la energia electrică este doar primul pas în direcția altor scumpiri. Astfel în această săptămână ar urma să se revină și la tarifele majorate la gaze.

În același timp ajustările acceptate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică nu sunt suficiente pentru a acoperi pierderile acumulate de companii și respectiv de la 1 ianuarie 2016 am putea asista la alte creșteri ale tarifelor la gaze și energia electrică.

În afară de curent și gaze, vor urma creșteri de tarife și la alte servicii.

Căldura cu până la 50%

Astfel agentul termic ar putea fi scumpit cu până la 40%. Anterior întreprinderea Termoelectrica ar fi depus o solicitare de "actualizare a tarifelor la energia termică" în municipiul Chișinău de la 987 de lei pentru o gigacalorie la 1.500 de lei pentru o gigacalorie.

"În condițiile în care cota cheltuielilor pentru gaze naturale în producerea energie termice este de circa 80%, după majorarea tarifelor la gaze ar fi logic de majorat și tariful la energia termică", susținea încă în luna iulie directorul tehnic al SA Termoelectrica, Iurie Razlovan.

Întreprinderea se confruntă cu grave probleme financiare și în prezent de abia poate achita 40% din consumul de gaze. În plus are datorii de câteva miliarde de lei față de furnizori, în special față de Moldovagaz. Totodată are de recuperat câteva sute de milioane de lei de la RED Nord și RED Nord-Vest, care nu pot achita energia electrică, din cauza neajustării la timp a tarifelor.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Prețuri și inflația  

Advertisement

Oportunitati