Un milionar din Moldova a investit peste un milion de dolari la Constanța

shadow
Marţi, 03.11.2015 05:31   10129
Nicolae Madan, proprietarul companiei Basconslux a fost în ultima jumătate de an cel mai mare investitor din Republica Moldova în România

Societatea Calipso Residences SRL din Constanța a fost în septembrie 2015, unul dintre cei mai mari beneficiari de investiții străine în România. Mai mult de un milion de dolari a investit în capitalul social al întreprinderii, proprietarii acesteia.

E vorba de compania Basconslux SRL, cu sediul la Chișinău și care deține 45% din capitalul social, și omul de afaceri Nicolae Madan, care deține 55% din capitalul social al Calipso Residences.

Ţinând cont că Nicolae Madan deține 60% din capitalul Basconslux, apoi se poate de spus că el deține pachetul majoritar la Calipso.

Acesta nu a fost de găsit pentru a oferi comentarii.

În același timp banii ar fi necesari pentru finalizarea de către Calipso a unui bloc de pe strada Eliberării din Constanța.

Legături primejdioase

În același timp la Constanța au existat alte două companii afiliate firmei Basconslux de la Chișinău

Potrivit publicației Replica din Constanța, la începutul anului 2014, fiscul constănțean scosese la vânzare bunurile Basconslux Rom (în 2013 unic fondator apărea afaceristul moldovean Lilian Ştefan) pentru a recupera datoriile acumulate de companie. Astfel Basconslux Rom a declarat pentru 2012 pierderi de peste 300.000 lei românești fiind executată silit, de către ANAF, pentru datorii la bugetul de stat al României de alți peste 120.000 lei.

O altă firmă afiliată - Basconslux Chișinău Filiala Constanța SRL, firmă de construcții cu rezultate similare suratei scoase la vânzare de Fisc raporta pierderi de peste 810.000 lei românești în 2012 și executată silit pentru datorii la stat.

Advertisement

În 2014, oficial aceasta îl avea ca fondator pe afaceristul Lilian Ştefan, care a mai fost implicat și în Calipso Residences, alături de Oleg Braga și Tudor Şășcanu, de asemenea din Republica Moldova.

Potrivit DIICOT, afaceriștii Lilian Ştefan, Filip Ion Pop și Nusret Yucetaș, alături de un al patrulea complice, Vasile Tăfălan, dat în urmărire internațională, ar fi făcut parte dintr-un grup organizat specializat în săvârșirea de infracțiuni macro-economice. Aceștia au înființat două firme reale și două fantomă, prin care au derulat afaceri ilegale, afaceriștii falsificând documente de export în Republica Moldova pentru mai multe utilaje industriale, solicitând ulterior rambursare TVA-ului aferent.

Despre Calipso Residences

Potrivit Ziua din Constanța, pe 28 septembrie 2015, Calipso Residences SRL a obținut o nouă autorizație de la Primăria Constanța pentru lucrări la blocul cu pricina.

Actul emis de autoritatea publică locală este valabil până pe data de 28.09.2016. „Am modificat înălțimea parapetului și geamurile“, au declarat reprezentanții societății Calipso Residences, citați de Ziua de Constanța.

Cu sediul social în municipiul Constanța, strada Industrială nr. 1, societatea a fost înființată în anul 2009. Capitalul social subscris este de 8.595.720 de lei românești, integral vărsat, compus din 859.572 de părți sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei.

În prezent Calipso are ca asociat persoană juridică Basconslux SRL, din Republica Moldova, cu 386.817 părți sociale (45% din capitalul social). Asociat persoană fizică este Nicolae Madan, din Strășeni, Moldova, cu 472.755 de părți sociale (55% din capitalul social). Persoană împuternicită este Yucetaș Nusret, administrator, născut în Malatya, Turcia. Calipso Residences se ocupă cu „dezvoltare (promovare) imobiliară“.

Despre Basconslux și Nicolae Madan

Compania Basconslux a fost fondată în anul 2003, are un capital social de 12,3 milioane de lei, deținut de Nicolae Madan (60%) și Vladislav Madan (40%). Basconslux este una dintre cele mai mari companii de construcții din Republica Moldova, iar potrivit datelor Biroului Național de Statistică aceasta a avut în anul 2014 cea mai mare cifră de afaceri din acest domeniu.

În același timp Nicolae Madan împreună cu familia mai deține compania de secururitate și pază "Santinela", firmele Realivita, Horecagrup, Aquaprof etc.

Guvernul obligat să achite 14 milioane de lei pentru demolarea Stadionului RepublicanOportunitati