Ziarul Financiar: Moldova, o țară mică dar cu probleme atât de mari încât sperie și Bruxelles-ul

shadow
Vineri, 30.10.2015 09:37   2497
Moldova a rămas fără guvern într-un context interesant, scrie publicația de la București, care trece în revistă seria de evenimente și probleme, care au precedat demiterea guvernului Streleț .

Ziariștii români scriu că timp de câteva săptămâni Chișinăul n-a avut liniște din cauza unor proteste masive din partea proeuropenilor și a susținătorilor partidelor proruse, care cereau, practic, același lucru: demisia guvernului.

Din sistemul bancar a dispărut fără urmă un miliard de dolari (echivalentul a 15% din PIB-ul țării) prin devalizarea a trei bănci. Legături cu acest caz are fostul premier Vlad Filat, acuzat de fraude bancare și luare de mită. El a fost arestat. Principalul suspect în dosarul de jaf este Ilan Shor, un om de afaceri milionar din Republica Moldova, de origine evreiască, primar al orașului Orhei și denunță-torului lui Filat (suspiciunile societății civile cad inclusiv, și justificat, asupra băncii centrale și chiar asupra Rusiei).

”Moldova s-a angajat pe drumul european rupând legăturile cu Moscova, lucru de natură să rănească ambițiile Rusiei de putere economică și politică euro-asiatică. Practic, Moldova este un teritoriu-tampon între UE și Rusia, cum este și Ucraina, devastată de un război al armatei naționale cu militanți separatiști susținuți de Rusia”, menționează publicația.

Advertisement

Totodată, autorul articolului amintește că miercuri, Joseph Daul, președintele Partidului Popular European (din care face parte alianța creștin-democrată a cancelarului Germaniei Angela Merkel), a avertizat că „demiterea guvernului va aduce Moldova într-un haos economic și social fără precedent.

„Căderea guvernului condus de prim-ministrul Valeriu Streleț va diminua considerabil perspectivele de integrare europeană și va duce țara într-un haos economic și social fără precedent. Republica Moldova nu-și poate permite o astfel de destabilizare", a declarat Joseph, fiind citat de Deutsche Welle.

Amintim că moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Valeriu Streleț, care era susținut în Parlament de Alianța pentru Integrare Europeană - formată din Partidul Liberal-Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PD) și Partidul Liberal (PL) -, a fost depusă de Partidul Socialiștilor (PSRM) și de Partidul Comuniștilor (PCRM), care l-au învinuit, neprobat de altfel, pe premier de corupție. Motivul adevărat al demiterii ar consta, însă, potrivit observatorilor politiciînsă în faptul, că Streleț și-a exprimat intenția de a rezilia contractul de concesionare a Aeroportului Chișinău, fapt ce l-ar deranja pe oligarhul Vlad Plahotniuc, care ar fi principalul beneficiar al acestei concesionări, după cum presupune Streleț .

Premierul demis a declarat după votarea moțiunii de cenzură că presiunile asupra sa au început după ce el a refuzat pe data de 17 octombrie să-I răspundă la telefon lui Plahotniuc și l-a rugat e președintele democraților, Marian Lupu, să-I transmită oligarhului să nu-l mai sune.

Ziarul Financiar menționează că Finanțatorul PD este miliardarul Vlad Plahotniuc, pe care îl califică drept ”un om de afaceri controversat al cărui nume apare în mai toate scandalurile din Moldova”, amintind totodată opinia generalizată din Republica Moldova, potrivit căreia Plahotniuc controlează justiția din Republică și cea mai mare parte a presei.

Totodată, publicația bucureșteană amintește că România a promis Moldovei, aflată într-o situație financiară disperată, un împrumut de 150 de milioane de euro ceia ce reprezintă 2% din PIB-ul moldovenesc.



Oportunitati