Familia Marciuc: Înainte cumpărătorii așteptau producătorii, acum producătorii se bat pentru clienți

shadow
Vineri, 30.10.2015 07:05   2982
Familia Marciuc din satul Iarova, Soroca, formează un grup important de producători de fructe și culturi cerealiere în nordul Republicii Moldova, gestionând peste 60 de hectare de livezi și circa 720 de hectare terenuri agricole.

În anul curent, Gospodăria Țărănească „Marciuc Valentina” și Cooperativa de Producție „Prim Alexandru” – întreprinderile familiei Marciuc – au strâns prima recoltă de fructe. Per hectar, prunele au ajuns la 15 tone, vișinele la 8 tone, merele – care ocupă cea mai mare suprafață, 48 de hectare – 10 tone, iar de pe singurul hectar cu caiși s-au recoltat 20 de tone. O parte din fructe au fost comercializate pe piața autohtonă, iar marea parte a fost depozitată în frigiderul cu capacitatea de 1.000 de tone, operate de către familia respectivă. 

Valentina Marciuc, capul gospodăriei țărănești, a spus că rezultatele campaniei de recoltare în anul curent au fost bune și acest fapt i-a permis să achite jumătate din împrumuturile luate de la bancă. 

Început anevoios


„Prima tentativă de a înființa livezi a avut loc vreo 10 ani în urmă și a fost nereușită. Atunci am pierdut toate investițiile și am fost nevoiți să împrumutăm bani pentru dezvoltare. Cu excepția livezii de meri, care este mai veche, toate celelalte au fost plantate cinci ani în urmă și s-au prins de minune. Am vrut și cireșe, dar nu ne-a mers”, povestește femeia de afaceri. 


Frigiderul de 1000 tone în așteptarea recoltei.

Acum 10 ani soții Marciuc au contractat primul credit pentru a procura o combină și a înființa livezi fructifere. Până a apela la FinComBank, au colaborat o perioadă cu o altă instituție bancară, care, suplimentar la tehnica procurată, a cerut în gaj toate terenurile, inclusiv cele luate în arendă de la consăteni și oamenii din satele alăturate. FinComBank, însă, a acceptat în gaj doar echipamentele procurate. „Am fost atrași de condițiile mai favorabile și atitudinea mai grijulie față de clienți”, a relatat Valentina Marciuc. 

„Un alt moment a fost legat de consultațiile profesioniste și asistența organizatorică la etapa de depunere a actelor. De asemenea, am beneficiat de o rată lunară mai mică și de clauza ce prevede rate mai mici în perioade când avem mai puțin de lucru, cu achitarea în regim obișnuit după ce vindem producția”, adaugă femeia de afaceri.

Cu banii FinComBank, familia Marciuc a construit un frigider de 1.000 tone, a creat un parc modern de tehnică agricolă ce include tractoare, semănătoare, combine moderne și material săditor. 

Competiția dictează totul


Soțul femeii de afaceri, Boris Marciuc, este inginer-mecanic de formare și răspunde de operațiunile în câmp și problemele tehnice. ”În trecut cum a fost? Strângeam recolta și așteptam cumpărătorii, care veneau direct în câmp și luau totul – bun și rău, și astfel ne scăpau de o sumedenie de probleme.

Advertisement

Astăzi nu mai este ca ieri – astăzi noi trebuie să alergăm după cumpărător, în condiții mult mai dure de concurență. Îmi aduc aminte că se formau rânduri de TIR-uri și șoferii se certau cine să cumpere primul. Timpurile când cumpărătorii așteptau în rând producătorii au apus, acum producătorii se bat pentru cumpărători,” constată cu nostalgie Dl Marciuc.

”Înainte și prețurile erau mai înalte. În prezent este nevoie de efort mai mare pentru a cere un preț mai înalt, iar multe fructe merg la suc,” a precizat gospodarul. În ultimii ani, când se încheie sezonul de recoltare, la soții Marciuc vine un om de afaceri kurd și cumpără semințele de floarea soarelui și mere pentru exportul în Irak. 

Însă, la general, o parte din recoltă își găsește loc pe piața ucraineană iar grosul produselor sunt comercializate în Republica Moldova, fie în rezultatul înțelegerilor directe sau prin intermediari. Pentru a face față competiției, cei doi producători au obținut certificate fitosanitare și de calitate pentru fructele destinate exportului. Banii câștigați sunt investiți în tractoare, semănătoare tip ”mini-kill”, combine, motorină și puieți. 

Potrivit lui Boris Marciuc, investițiile și pierderile din cauza vremii nefavorabile au diminuat profitul într-o măsură considerabilă, dar și posibilitatea de a-și onora mai devreme obligațiunile financiare față de bancă. Lucrurile, însă, nu stau chiar atât de prost în acest sens – soții Marciuc urmează să achite ultima tranșă a creditului în decembrie 2015. 

Problema pe care au evidențiat-o în special este lipsa de specialiști calificați. Boris Marciuc lucrează în calitate de agronom, tractorist și agent de vânzări, iar la nevoie se pricepe și la reparatul tehnicii. 

„Avem 35 de angajați, care muncesc bine, n-am de ce să mă plâng pe ei. Dar agricultura de astăzi nu mai este ca pe timpurile vechi – un fermier contemporan este, în primul rând, un savant în miniatură. Puțini dintre cei care lucrează cu mine sunt profesioniști într-un domeniu anume, unde sunt necesare aptitudini și cunoștințe profunde. Soția este de profesie economist în industria ușoară, dar a trebuit să învețe agricultura de la zero și și-a asumat sarcinile administrative și contabile. Fiul meu Alexandru a învățat dreptul, dar a rămas să ne ajute cu culturile agricole. El administrează, de fapt, banii, terenurile și tehnica. Fără el suntem ca și fără mâini,” a mai spus Dl Marciuc, adăugând că și fiica participă la afacerile familiei, deși într-o măsură mai mică. 

Ambele întreprinderi, în afară de producerea fructelor și legumelor, prestează servicii agricole altor gospodării, utilizând tehnica din dotare, care este nouă. 

Ingredientele succesului

Întrebat despre perspectivele de viitor, Valentina Marciuc a estimat că lucrul de care se bucură cel mai mult este faptul că toți membrii familiei au rămas acasă și muncesc împreună. ”Oricare ar fi planul de viață, totul este mai ușor dacă ai tăi sunt acasă. Restul contează mai puțin. Într-un fel sau altul, cine știe dacă mai eram împreună în cazul în care nu ne acordau creditul? Faptul că am avut resurse pentru mișcare ne-a tăiat pofta de a căuta peripeții în străinătate,” a menționat gospodina. 

”Planuri sunt”, a continuat Boris Marciuc. „Pe lângă frigider vrem să construim linii de sortare și ambalare, dar și o uscătorie. Am și depus documentele pentru creditul polonez, pentru a beneficia de condiții mai relaxate de finanțare”.

Dacă vor reuși să obțină banii și să ducă la capăt cu implementarea noilor procese tehnologice, vor putea să diversifice și mai mult sortimentul de produse. De asemenea, urmează a fi reconstruit lacul pentru irigarea livezilor. Este o problemă cu apa, a recunoscut antreprenorul. ”Noi am tras irigare în toate livezile, însă lacul de unde pompăm apa scade și trebuie să ne gândim cum compensăm deficitul. Probabil va trebui să construim un lac nou.” 


Familia Marciuc gestionează circa 300 ha de grâu.

Specialitatea casei, în așteptarea unui preț mai bun


Ca o gospodărie ce se respectă, familia Marciuc are și propria specialitate a casei. Este vorba despre sucul concentrat din vișine, pe care Valentina îl produce după rețeta părinților ei. Vara trecută au fost conservate circa 800 de borcane de trei litri de acest produs, însă niciunul n-a fost scos la vânzare deocamdată. 

„Așteptăm iarna, să mai crească prețul”, a explicat femeia de afaceri.  
 
* * *
Acest material este de natură publicitară și are drept scop încurajarea fermierilor să participe la programe de finanțare a sectorului agricol din Moldova, pentru a spori nivelul de competitivitate a acestuia, și promovarea inițiativelor antreprenoriale în comunitățile rurale. FinComBank, prin publicarea acestui articol pe site-ul Mold-Street.com, susține eforturile jurnaliștilor de a asigura un grad mai mare de transparență în mediul afaceri.


Oportunitati