Un milionar rus a ajuns acționar majoritar la Victoriabank

shadow
Vineri, 23.10.2015 08:18   5365
Compania Insidown Ltd din Cipru care deține 39,3% din capitalul Victoriabank a înaintat în Consiliul de Administrație al băncii doar cetățeni ruși, iar beneficiar este Serghei Lobanov, anunță portalul NewsMaker

Victoriabank, a treia ca mărime bancă ca mărime din țară, convoacă vineri, 23 octombrie, Adunarea generală extraordinară a acționarilor băncii. Principala chestiune de pe ordinea de zi este ”alegerea noii componențe a Consiliului de Administrație al Victoriabank”.

Potrivit Newsmaker.md acționarii au propus 12 candidați pentru cele șapte locuri din consiliul de administrație. Doi candidați a propus BERD, patru - firma Insidown Ltd din Cipru, iar șase - acționarii băncii Galina Proidisvet și Valentina Țurcan.

Amintim că activitatea Consiliului de Administrație al Victoriabank este suspendată, ca urmare a unei decizii a Judecătoriei Buiucani din septembrie 2014.

În lupta pentru controlul Victoriabank a intrat BERD

În luna august, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care deține 15.06% din acțiunile băncii, a solicitat convocarea Adunării Generale Extraordinare a acționarilor Victoriabank și a propus încetarea anticipată a competențelor Consiliului de Administrație și alegere unui nou Consiliu.

La începutul anului, BERD a anunțat că este pregătită să-și mărească participația la Victoriabank, cu scopul de a restabili guvernanța corporativă a băncii și de a asigura performanța ei financiară sănătoasă în continuare. BERD a solicitat și a primit aprobarea regulatorului de a-și mări participația până la 50%.

O modificare a legislației adoptată de Guvernul Gaburici a dus însă la blocarea acestei tranzacții. Ulterior Banca Națională a Moldovei a eliberat două permisiuni de cumpărare a acțiunilor Victoriabank pentru doi dintre cei mai bogați și influenți oameni de afaceri din Moldova. Este vorba despre președintele AMG Holding - Nicolae Ciornîi și președintele Trans Oil Group - Vaja Jhashi.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Proprietari și manageri   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati