Ce avere are oficial Vlad Filat: o casă, două mașini, o companie și cinci conturi

shadow
Marţi, 20.10.2015 06:35   4394
Procurorii Anticorupție au inițiat procedura de aplicare a sechestrului asupra averii liderului liberal-democrat Vlad Filat, învinuit de acte de corupție. Averea oficială a acestuia de abia ajunge la un milion de dolari

Procurorii Anticorupție au inițiat procedura de aplicare a sechestrului asupra averii expremierului Vlad Filat, învinuit de acte de corupție, a anunțat procurorul  Adriana Bețișor, în cadrul unei conferințe de presă.

Sechestru pe averea lui Filat

“Nu este exclus să fie aplicat sechestru pe întreaga avere ce-i aparține lui Filat. Procedura a fost deja pornită”, a precizat Bețișor. Procurorul a mai spus că în urma perchezițiilor efectuate săptămâna trecută la sediul PLDM, domiciliul lui Vlad Filat, dar și acasă la părinții politicianului, au fost depistate mai multe documente care au confirmat detaliile oferite de omul de afaceri Ilan Shor în denunțul său.

În același timp procurorul a menționat că în cadrul perchezițiilor nu s-au depistat mijloace financiare.

Potrivit realitatea.md, cinci mașini ale liderului PLDM, Vlad Filat, au fost ridicate în dosar și aduse la Centrul Național Anticorupție.

Este vorba de un Mercedes Viano - CQU 810; Volkswagen Tuareg - CQU 852; Toyota Land Cruiser -  CXG 001; Mercedes S-Class - CRP 750. Totodată, în curtea CNA a fost adus un automobil de model Porsche de culoare neagră, accidentat anul trecut de soția lui Vlad Filat, jurnalista Angela Gonța, în fața unui centru comercial din capitală.

Acestea figurează în mărturiile lui Ilan Shor, depuse săptămâna trecută la Procuratura Generală. Potrivit autodenunțului lui Ilan Shor, automobilele au ajuns la Filat de la actualul primar de Orhei. 

„La solicitarea lui Vlad Filat, în perioada anilor 2012-2014, prin intermediul companiilor pe care le controlam, au fost procurate automobile de model Mercedes Viano, unul din care el se folosește și în acest moment și care este înregistrat pe numele companiei Dufremol; două mașini Volkswagen Tuareg, un Porsche Macan, o Toyota Land Cruiser și altele care au fost înregistrate pe persoane afiliate lui, indicate de acesta, dar pe care nu le cunosc”, se menționează în autodenunțul lui Shor.

Advertisement

Din declarațiile de avere oficiale depuse de Vlad Filat în calitate de deputat, acesta nu ar avea venituri și avere impresionantă. Totodată el locuia cu chirie într-un imobil de lux ce aparține lui Victor Bostan, proprietarul vinăriei Purcari.

Cât au câștigat cei mai bogați candidați milionari în 2012-2013

Astfel în declarația de avere pentru anul 2014, Vlad Filat, președintele PLDM, declară că în afară de salariul de 10.395 de lei primit în calitate de deputat, a încasat dividende de circa 420.000 de euro (circa 8 milioane de lei) din cota de 95,37% deținută la Kapital Invest Company din Iași.

Expremierul mai declară o casă de 180 metri pătrați, un teren de 14 ari, două garaje, dar și două automobile: Toyota Corolla din 2008 și un Porsche Cayenne din 2013. Expremierul mai declară cinci conturi bancare, din care doar două iar aparține: unul avea circa 150.000 de lei, iar altul 16.800 de euro. Soția sa, Angela Gonța a încasat în 2014 un salariu de 19.300 de lei, drepturi de autor de la Pro TV de 143.800 de lei și o indemnizație de maternitate de 39.000 de lei.

Potrivit declarației de avere, Vlad Filat are în proprietate o casă evaluată la peste trei milioane de lei, două garaje evaluate la 150.000 de lei fiecare și un teren estimat la peste un milion de lei. De asemenea, în declarația de venit, Filat a indicat un apartament, evaluat la 500 de mii de lei, care aparține cel mai probabil soției sale, întrucât a fost cumpărat în 2007, înainte de mariajul celor doi.

Estimările neoficiale relevă însă că Vlad Filat ar fi unul dintre cele mai bogate persoane din Moldova, deținând prin persoane apropiate un veritabil holding media, instituții financiare și afaceri în sectorul agrar.

În anul 2010 cotidianul financiar Delo din Ucraina a estimat averea lui Vlad Filat la circa 30 milioane de dolari, obținuți din afaceri cu tutun și imobiliare.Oportunitati