Ilan Shor: I-am dat milioane de dolari lui Filat pentru afaceri și necesitățile partidului

shadow
Vineri, 16.10.2015 09:44   5883
în poșta noastră au ajuns materiale care arată că ar fi procesul verbal al mărturiilor depuse de afaceristul Ilan Shor la Procuratuta Generală. Documentul pare a fi veridic și a fost făcut public de portalul Newsmaker.

Ieri parlamentarii au acceptat cererea procurorului general ca fostului premier Vlad Filat să i se ridice imunitatea în vederea anchetării rolului jucat în furtul miliardului din bănci și alte presupuse fapte de corupție

Totodată procurorii anticorupție de la Chișinău au efectuat joi seara percheziții la sediul Partidului Liberal Democrat și la domiciliul liderului acestei formațiuni Vlad Filat, la puțin timp după ce acesta a fost reținut la sediul Centrului Național Anticorupție pentru 72 de ore, el fiind acuzat de corupție și trafic de influență în dosarul dispariției unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova,

Drept pretext pentru acest arest a servit mărturia depusă de Ilan Shor pe 13 octombrie la Procuratura Generală.

Copia procesului verbal a fost publicată de newsmaker.ru, Mărturia pare a fi veridică și a constituit drept dovadă pentru punerea sub acuzație a liderului liberal-democrat Vladimir Filat.

Shor spune ca în dispariția banilor de la Banca de Economii este implicat Vlad Filat. Totodată el a mai spus că ar fi transmis în ultimii patru ani sume mari de bani în numerar în mod regulat - un total de aproximativ 250 de milioane de dolari.

Advertisement

În mărturia sa Ilan Shor îl acuză de șantaj pe Vlad Filat și descrie ce plăți a făcut și pentru care servicii.

"Șantajul și presiunea" din partea lui Vlad Filat, a început în anul 2010 (la acel moment premier).

Astfel Vlad Filat iar fi oferit ajutor în conflictul dintre compania Dufremol (controlată de Ilan Shor) și Le Bridge pentru magazinele duty-free la punctele de trecere a frontierei.

La fel Shor ar fi plătit un milion de dolari lui Filat pentru aprobarea proiectului de creare a benzinăriilor duty free, dar și pentru promisiunea de ajutor să devină consul onorific al Republicii Moldova în Rusia. 

Omul de afaceri povestește pe larg și despre câți bani iar fi transmis lui Vlad Filat n cazul Băncii de Economii.

Astfel după ce Ilan Shor a obținut controlul asupra BEM, Vlad Filat  ar fi pretins cu regularitate bani pentru afaceri și susținerea partidului. "Din septembrie 2013 și până în septembrie 2014 sumele ce au fost transmise lui (Filat) au constituit circa 60-80 de milioane de dolari. Creditele erau luate de firmele mele, dar banii se transferau pe conturile unor companii ofshore, iar uneori plăteam cu lichidități", susține Ilan Shor potrivit documentelor.

În mărturia sa Ilan Shor spune că mai târziu Vladimir Filat în mod repetat îi cerea bani, dar el a refuzat. "La sfârșitul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie 2014 Filat a spus că în cursul săptămânii va rezilia contractul de concesiune a aeroportului cu Avia Invest. M-am predat și am decis să îi transfer sumele cerute sub formă de credite. Circa 180 de milioane de dolari au fost acordați, iar pentru rambursarea ulterioară toate creditele au fost tranferate pe firma Fortuna United LLP", se arată în documentele publicate.

Din mărturiile lui Shor rezultă că în afară de bani el iar fi prestat mai multe servicii lui Vlad Filat: de la plata călătoriilor charter la cadouri, achiziții de automobile, arenda vaselor maritme.

Ultima picătură și ultimul caz în acest sens ar fi avut loc recent, chiar pe 10 octombrie 2015, când Ilan Shor ar fi transmis lui Vlad Filat, chiar în oficiul PLDM suma de 20 de milioane de lei, bancnote de 500 și 1.000 de lei.

De notat că oficiul principal al lui Ilan Shor se află chiar în spatele oficiuui PLDM, în clădirea Confederației Sindicatelor.Oportunitati