“Terorism financiar” și racket fiscal

shadow
Sâmbătă, 10.10.2015 05:25   3274
Partidele, organizațiile patronale și agenții economici constată o intensificare a controalelor în domeniul fiscal și vamal, dar și a acțiunilor abuzive ale colaboratorilor organelor de urmărire penală. Fiscul neagă informațiile și acuză partizanat politic

Conducerea Camerei de Comerț Americană din Moldova (Amcham) își exprimă îngrijorarea cu privire la creșterea controalelor abuzive și nejustificate și solicită intervenția imediată a autorităților publice în vederea curmării respectivelor practici.

Terorism financiar

"Cu regret recepționăm în ultima perioadă tot mai multe sesizări din partea agenților economici cu privire la intensificarea controalelor și a acțiunilor abuzive ale colaboratorilor organelor de urmărire penală, dar și a controalelor efectuate în domeniul fiscal și vamal", menționează Mila Malairău, directorul executiv al Amcham.

Directorul acuză autoritățile de „terorism financiar” aplicat în adresa agenților economici prin controale complexe și sechestre pe bunuri, fapt ce declanșează de facto sistarea activității economice a agentului economic.

"Suspendarea, sistarea sau sechestrarea aduc nu doar atingere credibilității agenților economici, dar și conduc la sancțiuni financiare grave impuse de partenerii de afaceri, pentru care acțiunea ilegală a organului public de control nu reprezintă un caz de forță majoră pentru exonerarea de răspundere civilă. Aceste măsuri, precum și prezentarea informațiilor ce constituie secret comercial, precum și aplicarea sechestrului pe toate bunurile, violând flagrant normele procesuale și materiale, nu pot fi apreciate ca măsuri ce garantează orientarea statului spre economia de piață, libertatea comerțului și activității de întreprinzător, protecția concurenței loiale", afirmă Mila Malairău.

În opinia directorului Amcham "caracterul imediat și nelimitat al măsurilor, după efectul său, echivalează cu pedepsirea imediată, fără un proces echitabil a agentului economic și o violare a principiului prezumției nevinovăției". 

"Efectele acestei „pedepsiri” nu pot fi remediate pe cale judecătorească, întrucât instanța ar putea anula măsura cel mai devreme în câteva luni de la aplicarea ei", mai notează directorul Amcham.

Advertisement

Fiscul se ocupă cu racketul!?

Critici dure în adresa organelor de control, în special Fiscului a prezentat și Partidul Popular European din Moldova (PPEM) care a lansat o nouă inițiativă legislativă care va reglementa mai strict atribuțiile Fiscului la efectuarea controlului agenților economici.

Ruslan Codreanu, vicepreședintele PPEM, a explicat că e vorba de modificarea Legii 131 privind controalele de stat prin care Inspectoratul Fiscal de Stat va fi obligat să-și planifice și anunțe din timp controalele, nu va mai putea efectua controale inopinate fără motive concrete și va exclude controlul unui plătitor de impozite de bună credință mai des de o dată pe an.

”Asistăm la o situație paradoxală când, pe de o parte, Guvernul, plin de lozinci mărețe și anunțuri populiste, se împrumută pe extern pentru a implementa programe de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii, iar pe de alta - instituțiile de control practic strangulează antreprenorii intrând zilnic peste ei cu controale, blochează conturi, exercită presiuni și chiar cer plata impozitelor în avans. E o situație ce prezintă toate semnele unui ”racket oficial!”, a afirmat Ruslan Codreanu.

Analizele prezentate de PPEM arată că anual Fiscul face circa 70.000 controale (270/zi), din care 50.000 sunt inopinate, cu vizită la sediul antreprenorului. Circa o treime din agenți economici chestionați au declarat că scopul controalelor a fost estorcarea de surse financiare sau bunuri, iar durata medie a unui control este de 7 zile - timp în care activitatea economică este practic blocată.

”Fisc-ul este în serviciul cetățeanului și nu invers. Organele de control trebuie să devină parteneri ai mediului de afaceri de la noi și nu dușmanii acestuia. Implementarea acestei inițiative va duce la reducerea costurilor suportate de antreprenori pentru controale, creșterea încrederii în instituțiile statului și economii în bugetul public cifrate la zeci de milioane de lei” a concluzionat Ruslan Codreanu.

La rândul său, Iurie Leancă a prezentat dovezi privind conflictul de interese în care se află Ion Prisăcaru, șeful Fisculu și a cerut demisia acestuia.

Tentiativă de erodare a imaginii Fiscului

În replică șeful Fiscului Ion Prisăcaru a spus că este curat în fața legii și la acuzat pe liderul PPEM Iurie Leancă că își face campanie politică. dar și de tentativă de erodare a imaginii Serviciului Fiscal de Stat.

"Cu referință la controalele fiscale, îl vom informa pe fostul simplu premier că, de când am preluat funcția de șef al SFS, numărul acestora a scăzut drastic, crescând, totodată, eficiența acestora. Numai anul trecut, față de 2013, numărul controalelor a fost diminuat cu 20% (cu 15.000 de controale mai puțin), deci nu s-a efectuat fiecare al cincilea control! Trendul se menține și pentru acest an", se arată într-o declarație de presă făcută de Prisăcaru.

Totodată șeful Fiscului a susținut că "inspectorii fiscali nu inițiază controale aleatoriu, ci se procedează numai după o analiză detaliată a factorilor de risc și doar în baza unei decizii de inițiere a controlului fiscal".

Numărul controalelor a crescut din 2008

De notat că în perioada 2008-2014 numărul controalelor efectuate de Fisc a oscilat între 49.023 în anul 2008 și 74.029 în anul 2013. În 2013, cea mai mare parte a anului (aproape 8 luni) șef al Fiscului a fost Ion Prisăcaru. În 2014 numărul controalelor s-a diminuat, dar nu cu 15.000, ci cu 13.500, arată raportul anual al Inspectoratului Fiscal. Totodată și în 2012 la fel s-a atesat o scădere a numărului controalelor fiscale (cu peste 8.373), dar atunci director era Nicolae Vicol, care a fost condamnat la închisoare și este dat în urmărire.

În același timp creșterea taxelor și penalităților calculate de Fisc este explicată și prin majorarea semnificativă a cotei amenizilor stabilite prin lege, începând cu anul 2013.



Oportunitati