18 companii petroliere riscă să rămână fără licență

shadow
Marţi, 06.10.2015 07:17   2685
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a emis prescripții repetate la 18 companii pentru neprezentarea calculelor de modificare a prețurilor de comercializare a produselor petroliere, prescripții înaintate acestora în a doua jumătate a lunii septembrie.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a emis, săptămâna trecută, prescripții repetate către 18 companii în care le-a cerut executarea conformă a prescripțiilor cu privire la neprezentarea calculelor de modificare a prețurilor de comercializare a produselor petroliere, prescripții  înaintate acestora în a doua jumătate a lunii septembrie.

Potrivit unui comunicat de presă, în baza rezultatelor monitorizării activităților licențiate pe piața produselor petroliere, ANRE a emis în septembrie, prescripții către 51 de companii petroliere, în care le-a cerut să prezinte calculele privind modificarea prețurilor la produsele petroliere comercializate: cerință prevăzută de Legea privind piața produselor petroliere și Metodologia de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, dar care a fost neglijată anul curent de companiile respective.

Advertisement

Potrivit Metodologiei, titularii de licență au obligația să prezinte ANRE calculele privind modificarea prețurilor la produsele petroliere comercializate, cu cel puțin 3 zile înainte de punerea în aplicare a noilor prețuri.

În urma verificării calculelor prezentate de 35 de companii, ANRE a stabilit că informațiile parvenite de la 21 de companii sunt corecte, iar cele prezentate de 14 companii – conțin abateri de la prevederile Metodologiei de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. ANRE s-a văzut nevoită să înainteze repetat prescripții companiilor care au prezentat calcule eronate și a emis încă patru prescripții repetate companiilor care nu au executat prima prescripție.

Companiile care s-au ales cu prescripții repetate au fost avertizate că, în caz de nerespectare a prescripției, ANRE va iniția, în conformitate cu prevederile Legii privind piața produselor petroliere, procedura de suspendare sau retragere a licențelor de activitate pe care le dețin acestea.

În prezent, pe piața produselor petroliere activează 123 de agenți economici care dețin 191 de licențe pentru activități în acest domeniu. În acest an, pentru încălcările comise, ANRE a suspendat o licență pentru activitatea de import și comercializare cu ridicata a gazului lichefiat și a retras două licențe – una pentru importul și comercializarea cu ridicata a gazului lichefiat și alta - pentru activitatea de import și comercializare a benzinei și motorinei.Oportunitati