De ce a dispărut uleiul ieftin din magazine

shadow
Sâmbătă, 03.10.2015 06:45   2827
De pe rafturile magazinelor și de la distribuitorii de produse alimentare a dispărut uleiul ieftin și cel de producție locală. Reprezentanții companiilor susțin că în scurt timp uleiul va reapărea dar la un preț mai mare

De câteva săptămâni de pe piață și din rețelele de magazine a început să dispară uleiul ieftin de producție autohtonă, care în ultimele două-trei luni se vindea cu 20-24 de lei litrul, în dependență de producător și calitate.

La început a dispărut uleiul produs de fabrica Floarea Soarelui, care deține circa 70% din piață, apoi și a producătorilor mai mici. În ultimele zile de pe rafturile magazinelor a dispărut și uleiul ieftin de import.

Ulei mai scump cu 20%

În consecință prețul uleiului a săltat cu 20-30%. Astfel sticla de ulei de floarea soarelui de 955 ml a cărui preț indicativ pentru magazine era de 23,54 de lei și care se vindea în piețe și cu 21-22 de lei, acum a ajuns la un preț de 26-28 de lei. Ba chiar lipsește din vânzare

Este adevărat că în unele magazine se mai poate de găsit ulei importat din Ucraina la preț de 25-26 de lei sticla, dar acestea sunt rămășițe, care în scurt timp se vor epuiza.

"De câteva zile tot cer de la bază să ne livreze ulei, pentru că nu îl mai avem în vânzare, dar au spus că nu au în stocuri nimic", ne spune proprietarul unui mic magazin. Același răspuns îl primim și de la administrația unor mari rețele de magazine.

Distribuția controlată de un monopol

Reprezentanții întreprinderii Floarea Soarelui din Bălți, controlată prin intermediul unor firme de milionarul Vaja Jhashi, spun că ei nu vând ulei și că de aceasta se ocupă dealerului lor oficial, compania Acvilin-Grup.

Acvilin-Grup este în prezent cel mai mare importator și distribuitor de produse alimentare din Moldova și este controlată de Oleg Bacalov și Iurie Luncașu, doi oameni de afaceri apropiați de Vlad Plahotniuc.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Prețuri și inflația   Protecția consumatorilor   Agricultura și vinificația  

Advertisement

Oportunitati