Proiecte de infrastructură, privatizare și altele de pe agenda ședinței comune de Guvern

shadow
Marţi, 22.09.2015 02:38   1575
Marți 22 septembrie, la Neptun, Constanța va avea loc ședința comună a guvernelor României și Republicii Moldova, condusă de premierii Victor Ponta și Valeriu Streleț. Reuniunea celor două guverne a fost decisă cu prilejul vizitei premierului român la Chișinău

Pe 22 septembrie, va avea loc la Neptun a doua ședință comună a guvernelor României și Republicii Moldova.

Reuniunea celor două guverne, conduse de primul-ministru Victor Ponta și primul-ministru Valeriu Streleț a fost decisă cu prilejul vizitei premierului român la Chișinău, în 27 august, când au fost stabilite prioritățile pentru agenda bilaterală în următoarele luni și a fost semnat cel de-al 4-lea Protocol Adițional la Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane EUR.

Posibila participare a unor companii din România la viitoare privatizări

Potrivit serviciului de presă al Guvernului României, membrii celor două guverne vor stabili în ședința de la Neptun noile proiecte ce vor fi finanțate în baza acestui acord.

O atenție specială va fi acordată continuării proiectelor de infrastructură în domeniul energetic, pentru asigurarea interconectării sistemelor naționale electrice și de gaze naturale, precum și în domeniul transporturilor, prin proiectarea și realizarea unor noi poduri peste Prut. Va fi exprimat interesul reciproc pentru posibila participare a unor companii din România la viitoare privatizări în diverse sectoare economice din Republica Moldova.

Alte proiecte pregătite pentru a fi analizate și agreate în cadrul ședinței vizează domenii ale agriculturii, controlului sanitar-veterinar și protecției mediului, sprijin în dezvoltarea domeniului sănătății, prin extinderea serviciului de intervenție de urgențe în Republica Moldova, investiții pentru centre de dializă din principalele spitale și pentru renovarea blocului chirurgical din Comrat.

Advertisement

Educație și sănătate

O componentă specială din programul de asistență financiară acordată de România va fi domeniul învățământului. Este preconizată continuarea proiectelor de construcție de grădinițe, în special în mediul rural, precum și extinderea programelor de burse pentru studiu în România, cu precădere pentru specializări neacoperite în Republica Moldova.

De asemenea, vor fi stabilite prioritățile de sprijin pentru pregătirea în România a specialiștilor din administrația publică. Miniștrii economiei vor propune inițierea de acțiuni comune de promovare comercială externă și acordarea de sprijin pentru crearea de parcuri industriale în mai multe raioane din Republica Moldova.

Așa cum a rezultat din precedenta întâlnire a celor doi prim-miniștri, Guvernul României urmărește cu preocupare situația financiară dificilă prin care trece în prezent Republica Moldova și încurajează inițiativele Guvernului de la Chișinău pentru asanarea și stabilizarea sectorului bancar precum și pentru încheierea unui acord cu FMI. Aceste subiecte vor fi de asemenea abordate în cadrul ședinței de la Neptun a celor două guverne.

Este de așteptat ca pe agenda convorbirilor în plen, în cadrul întâlnirilor separate ale primilor-miniștri Victor Ponta și Valeriu Streleț precum și în discuțiile sectoriale ale miniștrilor de resort, să fie incluse aspecte recente ale evoluțiilor în parcursul european al Republicii Moldova precum și teme regionale de actualitate care preocupă cele două țări.

Reprezentanții Guvernului României vor exprima susținerea puternică pentru continuarea parcursului către Uniunea Europeană al Republicii Moldova și îndemnul la consolidarea stabilității politice, economice și sociale, în baza normelor și exigențelor europene privind funcționarea statului de drept și a mecanismelor democratice.

Pe 3 martie 2012, a avut loc, la Iași, prima ședință comună a Guvernelor României și Republicii Moldova condusă de premierul român Mihai-Răzvan Ungureanu și omologul său moldovean, Vlad Filat.

În cadrul acestei prime ședințe comune a Guvernelor României și Republicii Moldova a fost semnat Planul de Acțiune pentru aplicarea Declarației Comune privind Instituirea unui Parteneriat Strategic între România și Republica Moldova pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

Unul dintre obiectivele asumate prin semnarea acestui document îl reprezintă crearea Comisiei Interguvernamentale România — Republica Un alt document semnat se referă la cooperarea și ajutorul reciproc în cazul producerii dezastrelor, dar și la cooperarea în domeniul turismului.



Oportunitati