Cine sunt proprietarii firmelor ce au ajuns în lista exportatorilor de fructe în Rusia

shadow
Sâmbătă, 19.09.2015 04:41   9133
Serviciul Rosselhoznadzor din Rusia a anunțat că din 21 septembrie vor fi anulate interdicțiile la livrările de fructe pe piața rusă pentru încă 46 companii din Republica Moldova

Serviciul Federal de Supraveghere veterinară și fitosanitară din Rusia (Rosselhoznadzor) a anunțat că din 21 septembrie vor fi anulate restricțiile la livrările de fructe pe piața rusă pentru încă 46 companii din Republica Moldova.

Fructele din Moldova corespund standardelor fitosanitare din Rusia

Astfel mai mult de 70 de exportatori din Republica Moldova, inclusiv Transnistria au acces la piața rusă de fructe. Potrivit unui comunicat de presă emis de Rosselhoznadzor, inspecția rusă a decis să continue experimentul privind importul de caise, piersice, vișine, cireșe, mere, pere, gutuie, nectarine, prune și porumbele.

Citiți și: Experimentul rusesc continuă. Au ridicat embargoul pentru companii ce dețin doar 1% din livezi

Lista a fost extinsă după ce s-a constatat că produsele livrate din Republica Moldova corespund standardelor de carantină și fitosanitare ale Federației Ruse, iar Agenția Națională pentru Siguranță a Alimentelor (ANSA) și-a asumat angajamentul de a garanta respectarea acestor standarde.

Rosselhoznadzor avertizează totodată că producția livrată trebuie să corespundă standardelor de carantină și fitosanitare ale Federației Ruse și a Uniunii Vamale.

Listă alcătuită pe criterii politice?!

Imediat după anunț, primarul de Bălți, Renato Usatîi, a postat un clip video pe o rețea de socializare în care încearcă să-și asume unele merite pentru faptul că Rosselhoznadzor a ridicat restricțiile la import pentru mai multe gospodării agricole din Moldova.

"Pentru 20 de companii din listă am făcut eu solicitări, am avut întâlniri", a declarat liderul Partidului Nostru, care îi felicită pe fermieri pentru ridicarea parțială a embargoului la importul de fructe moldovenești în Rusia.

În același timp autoritățile susțin că nu au fost informate oficial și că nu cunosc metoda aplicată de Rusia la selectarea companiilor.

"Deocamdată oficial nu am primit nimic. La fel nu cunoaștem care a fost metoda de selectare a companiilor. În același timp fiecare exportator care se conformă cerințelor fitosanitare ar trebui să exporte produsele din Republica Moldova. Nu putem să facem o separare a exportatorilor din Moldova și a celor din autonomia găgăuză", a declarat ministrul Agriculturii, Ion Sula citat de Publika TV.

Președintele Asociației producătorilor și exportatorilor de fructe din Moldova, Iurie Fală, se arată surprins de faptul că unele companii care au făcut investiții substanțiale în sporirarea calității produselor agricole nu au fost incluse în lista Rosselhoznadzor.

Advertisement

"Nu înțelegem criteriile după care au fost selectate companiile și acest lucru poate lăsa loc pentru acțiuni de corupție", a precizat Iurie Fală. Unii producători s-au arătat sceptici în privința exporturilor de fructe pe piața din Rusia.

"N-am nici o dorință să duc mere în Rusia. Cu atât mai mult cu cât anul acesta roada e pe jumătate. O sa curețe toate depozitele și frigiderele, iar la primăvară mărul în Moldova va costa mai mult de 10 lei pentru un kilogram", a scris pe o rețea de socializare fostul deputat Valentin Chilat Cornaci, care deține o livadă în raionul Ocnița.

Companii afiliate și cu prieteni în conducerea țării

Mold-street.com a verificat cine sunt fondatorii firmelor ce au obținut dreptul de a exporta fructe în Rusia și a constatat că unele firme au fost fondate foarte recent (luna februarie-mai 2015), iar altele au aceleași adrese (Alexer Service, Lobi Logistic și Fructolina) sau sunt afiliate. Așa este în cazul  Rusnada Fruct și Kra Fruct din Durlești unde fondatori apar Dana și Ruslan Cotorobai.

Potrivit unei investigații a Ziarului de Gardă în cazul firmelor Fructolinia și Lobi Logistic fondatori apar niște prieteni și rude ale viceministrului Economiei Vitalie Iurcu. Primul SRL îl are ca fondator pe Dmitrii Mironov, nepotul lui Vitalie Iurcu, iar Lobi Logistic a fost fondată de către Alexandru și Maria Vâlcu, despre care Ziarul de Gardă a scris că ar fi parteneri și prieteni de familie cu Vitalie Iurcu.

Totodată în listă nu au nimerit o serie de gospodării mari cu livezi intensive precum Codru-ST, Domulterra sau Alfa-Nistru.

Este curioasă și distribuția geografică. Astfel 14 companii sunt din municipiul Chișinău, deși pe teritoriul lui sunt doar 2% din livezile Moldovei. În schimb din raionul Soroca unde se află 10% din livezile țării doar trei gospodării agricole au ajuns în lista Rosselhoznadzor (mai jos).

Experimentul despre care menționează Rosselhoznadzor a fost inițiat în februarie 2015 și apoi modificat pe 12 iunie 2015, la un an de la introducerea embargoului. Rosselhoznadzor a anunțat atunci că a oferit dreptul de export „în calitate de experiment și se bazează, inclusiv, pe constatarea lipsei elementelor supuse carantinei fitosanitare în produsele moldovenești la exportul de mere”. Şi atunci politicieni precum Igor Dodon și Renato Usatîi și-au asumat o parte din merite pentru ridicarea restricțiilor.

Citiți și: Rușii au suferit eșec sau Moldova s-a predat

Lista din 12 iunie de exemplu includea întreprinderile Grimafruct și Agrodenidan din raionul Briceni, Maidan Grup, Unit-Olimp, Altîn Alma, Bakayan Com (în documentele ANSA e scris greșit Bacaian), Oguzagroprom și colhozul Pobeda din UTA Găgăuzia, precum și întreprinderi nespecificate din raioanele Grigoriopol, Dubăsari, Camenca, Râbnița și Slobozia ale Republicii Moldova.

Serviciul federal de supraveghere veterinară și fitosanitară a interzis importul fructelor din Republica Moldova pe 18 iulie 2014. Autoritatea rusă a motivat decizia prin faptul că producătorii moldoveni ar fi încălcat cerințele fitosanitare. Chișinăul a calificat această decizie drept una politică.

Citiți și: Blocaje la exportul de fructe spre Rusia

Restricțiile impuse din iulie 2014 de Federația Rusă la livrările de fructe și legume moldovenești nu au dus la o prăbușire a exporturilor de astfel de produse din Moldova. Cel puțin așa arată datele Biroului Național de Statistică potrivit căruia în primele șapte luni ale acestui an Moldova a exportat cu 5,5% mai multe fructe și legume (147,7 milioane de dolari), comparativ cu aceeași perioadă a anului 2014, în timp ce per total exportul a scăzut cu circa 16%.

Astfel în primele șapte luni Republica Moldova a livrat peste hotare fructe și legume în valoare de 147,7 de milioane de dolari, sau 12,8% din exporturi, acestea menținându-și poziția de lider.

* * *

"Acest material a fost realizat în cadrul proiectului "Jurnalismul business de investigație pentru transparență și integrarea europeană a Moldovei”, implementat de Business News Service (Mold-Street.com) cu suportul fundației americane National Endowment for Democracy (NED). Opiniile exprimate în cadrul articolului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția NED sau a Guvernului SUA.”Oportunitati