Rebranding la una dintre companiile lui Platon

shadow
Joi, 17.09.2015 05:08   4177
Adunarea generală extraordinară a acționarilor Victoria Asigurări din 1 septembrie, curent, a decis redenumirea societății și majorarea capitalului social.

Victoria Asigurări, una din cele trei companii de asigurări moldovenești, despre care se vorbește că ar aparține controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, a fost redenumită în Alliance Insurance Group.

Decizia a fost luată la adunarea generală extraordinară a acționarilor societății la data de 1 septembrie, unde au fost reprezentate 87,28% din acțiunile societății.

Citiți și: Victoria Asigurări majorează capitalul social cu 30 milioane lei și vrea să fuzioneze cu Asito

Consiliul Societății și Directorul general urmează să întreprindă acțiunile necesare în vederea creării și selectării unei forme grafice distinctive (logotip) a noii denumiri.

Totodată adunarea a aprobat decizia privind efectuarea unei emisiuni suplimentare de acțiuni în mărime de șapte milioane de lei.

Emisiunea este de tip închis. Dreptul de a subscrie acțiuni îl au toți acționarii actuali ai societății incluși în Registrul acționarilor Societății deținut de Registratorul Independent „Registru-Corect” SA la situația din 11 august curent. Subscrierea se efectuează proporțional cotei din Capitalul social de 21,5 milioane de lei și va dura până la sfârșitul lunii octombrie.

Până la 30 septembrie se va derula prima etapă în cadrul căreia toți acționarii vor putea subscrie un număr de acțiuni corespunzător cu pachetele deținute în prezent. Până la 30 octombrie se vor subscrie acțiunile, rămase nesolicitate la prima etapă.

Advertisement

În acest caz, structura acționariatului se va modifica.

Potrivit raportului financiar al Victoria Asigurări pentru anul trecut, compania avea la finele lui 2014 treisprezece acționari, dintre care cinci dețineau pachete semnificative de acțiuni, adică mai mari de 5%. Este vorba despre acționarul majoritar al companiei, firma Generashon Financial BV cu o participație de 57,044%, Bellefond Invest Limited cu 19,53%, Popillon Invest cu 10,88% precum și entitățile autohtone Victoriabank cu 5,22% și Calea Ferată a Moldovei cu 5,12%.

Citiți și: ANCHETĂ Stăpânii băncilor din Republica Moldova

Generashon Financial BV este o companie înregistrată în Olanda despre care se vorbește că ar aparține lui Veaceslav Platon, care a cumpărat-o de la prim-vicepreședintele Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc împreună cu participațiile în Victoriabank, Victoria Asigurări. Când era deținută de Plahotniuc aceasta se numea OTIV Prime Financial BV.

Deși Platon a negat la momentul tranzacției, că ar fi implicat, potrivit unei note publicate de jurnal.md acum trei ani și care făcea referire la documente din registrele comerciale olandeze, la sfârșitul lui 2011 - începutul lui 2012, OTIV Prime Financial B.V. a fost scos din holdingul OTIV Prime și și-a schimbat denumirea în Generashon Financial B.V.

Ultima are, conform jurnal.md, un singur acționar - Iuri Kontievski, care deține un pachet de 4,4% din capitalul băncii. Coincidență sau nu, Iurie Kontievski este și cumnatul lui Veaceslav Platon, care deține doar 2% la Moldindconbank.

În primul semestru al anului curent, Victoria Asigurări a avut o evoluție spectaculoasă, urcând pe locul patru în clasamentul asigurătorilor moldoveni cu o cotă de 10,21% față de 4,67% anul trecut. Volumul primelor subscrise s-au majorat mai mult de două ori, de la 26,87 milioane lei în primul semestru 2014 la 58,51 milioane lei în primul semestru, 2015.

Potrivit observatorilor pieței, evoluția spectaculoasă a companiei s-a produs datorită migrării masive la Victora Asigurări a asiguraților Asito. Spre exemplu,mai multe filiale ale ultimei au trecut în întregime la Victoria-Asigurări, procesul fiind gestionat în acest mod la nivelul proprietarului, care, se presupune că la ambele companii precum și Moldasig ar fi același Veaceslav Platon.

De asemenea se vehiculează faptul că Victoria-Asigurări, intenționează să fuzioneze cu Asito. Cel puțin la adunările generale ordinare ale aționarilor celor două companii, chestiunea ce ține de fuziune, a fost discutată de către acționari însă materializarea intenției a rămas doar la nivelul examinării oportunităților. 

Citiți și: Asito, Moldasig și Victoria Asigurări riscă să-și piardă licențaOportunitati