În semn de solidaritate cu protestele din Chișinău, vinificatorii cer anularea sărbătorii Ziua Vinului

shadow
Marţi, 15.09.2015 05:10   2114
Vinificatorii cer anularea Zilei Naționale a Vinului din acest an în semn de solidaritate cu protestatarii din Piața Marii Adunări Naționale.

Un grup de vinificatori, convocați la o ședință organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului la Ministerul Agriculturii, au solicitat ca Ziua Națională a Vinului, planificată în acest an pentru zilele de 3-4 octombrie, să fie anulată.

"Nu cred că ar fi un moment potrivit, ca noi să ieșim și să sărbătorim, în timp ce în Piața Marii Adunări Naționale oamenii protestează și cer ca să fie returnat miliardul, cer reforme etc. Chiar mai mult, noi credem că este normal să ne solidarizăm cu cei care stau în piață", a declarat Gheorghe Arpentin, vinificator și membru al Comitetului organizatoric al sărbătorii „Ziua Națională a Vinului”.

Potrivit lui Arpentin sărbătorea ar fi și un eveniment sfidător în condițiile economice în care se află la moment Republica Moldova.

Advertisement

"Nu cred că în condițiile economice actuale merită să cheltuim circa 2,8 milioane de lei pentru organizarea acestei sărbători", a adăugat vinificatorul.

În același timp unii vinificatori solicită anularea evenimentului și pe motiv că nu sunt de acord cu schimbarea locației, din PMAN la Moldexpo.

Decizia finală cu privire la organizarea sau nu în acest an Zilei Naționale a Vinului urmează să fie luată în următoarele zile de Guvernul Republicii Moldova.

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) își propune să desfășoare o campanie de informare despre anularea sărbătorii Ziua Națională a Vinului, dacă va fi luată o decizie finală în acest sens.

Ziua Națională a Vinului se desfășoară tradițional în primul week-end din octombrie și în acest an a ajuns la cea de a 14 ediție. Sărbătoarea a fost organizată pentru prima dată în toamna anului 2001.

De notat că cea de-a 14-a ediție a Zilei Naționale a Vinului este deja promovată sub brandul unic de țară “Vinul Moldovei. O Legendă Vie”, iar la ea ar fi urmat să participe peste 40 din cele mai bune companii vinicole din Republica Moldova, care vor prezenta peste 500 tipuri de vinuri de calitate destinate pentru degustare. Totodată organizatorii așteptau ca la eveniment să vină peste 100 000 vizitatori, inclusiv aproximativ 10 000 turiști străini.Oportunitati