De ce Guvernul se pregătește de o nouă amânare a vizitei FMI

shadow
Luni, 07.09.2015 15:16   2177
Premierul Valeriu Streleț nu exclude faptul că în cazul degradării situației politice misiunea Fondului Monetar internațional ar putea să-și amâne din nou vizita în Moldova. Experții spun că Guvernul pregătește de fapt terenul pentru amânarea negocierilor cu FMI

Misiunea Fondului Monetar internațional (FMI) ar putea să-și amâne din nou vizita în Republica Moldova, programată pentru 22 septembrie.

Premierul Valeriu Streleț a declarat în cadrul ședinței grupului de lucru convocat duminică, 6 septemebrie, în contextul protestului organizat în centrul capitalei că, această vizită ar putea să nu mai aibă loc dacă situația politică va degrada.

„Am creat un grup de lucru înaintea vizitei și suntem în progres pentru a avea un dialog bun, care să nu dureze prea mult, care să ne permită să avem un acord și să deblocăm relațiile cu ceilalți parteneri de dezvoltare", a afirmat șeful executivului.

Totodat el a precizat că misiunea va veni doar în condițiile unei stabilități politice.

"Dacă situația va degrada, or unele forțe urmăresc anume acest scop, am temeri că având în vedere contextul nefavorabil, vizita ar putea fi din nou amânată”, a declarat Valeriu Streleț.

Protestele sunt doar un pretext?

Expertul IDIS Viitorul Victor Parlicov consideră că autoritățile ar putea folosi protestele drept pretext pentru a amâna vizita misiunii FMI.

Advertisement

"O misiune FMI nu poate să-și anuleze vizita din cauza unor proteste. Mai degrabă ar putea să o facă dacă nu are cu cine negocia. Se pare că autoritățile de la Chișinău se tem de aceste negocieri, deoarece pentru deblocarea relațiilor va fi nevoie de măsuri nepopulare. De exemplu ar putea fi nu doar înghețarea pensiilor și salariilor, ci chiar reducerea acestora", a declarat pentru Mold-Street, Victor Parlicov.

În opinia expertului Guvernul are un spațiu foarte mic de manevră.

"În condițiile dispariției miliardului de la cele trei bănci, orice măsură nepopulară precum majorări de tarife, sau reduceri de salarii, poate provoca nemulțumiri în masă și Guvernul nu are cu ce se justifica. Dacă în anul 2009, populația a fost gata să accepte măsuri nepopulare adoptate de Guvern la ceerea FMI, pentru că avea încredere în cei de la guvernare, acum nu mai sunt gata să accepte așa-ceva", a mai spus Parlicov.  

De notat că până la venirea misiunii FMI, la Chișinău trebuie să ajungă experții Fondului.

Autoritățile de la Chișinău speră că semnarea acordului cu FMI va permite deblocarea suportului bugetar, în primul rând, din partea Băncii Mondiale și Uniunii Europene în sumă de 45 de milioane de dolari și, respectiv, 40,7 milioane de euro.

Încheierea unui program de colaborare cu FMI, „are o importanță majoră pentru asigurarea durabilității bugetului, atît pe termen scurt, cât și pe termen mediu”, susținea anterior Ministerul Finanțelor. Lipsa unui program ar putea periclita obținerea suportului bugetar extern, suma căruia, în proiectul bugetului de stat, este de 2,24 miliarde de lei.

Autoritățile au început deja realizarea uneia dintre precondițiile FMI, lichidarea celor trei bănci aflate sub administrare specială. FMI a declarat anterior că cele trei bănci, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, trebuie să fie lichidate, de asemenea, să fie asigurată transparența acționarilor băncilor și a beneficiarilor reali. Republica Moldova nu are program cu Fondul Monetar Internațional din martie 2013.

Citiți și: Privatizare accelerată, Acord cu FMI, revizuirea cheltuielilor și alte măsuri anticriză



Oportunitati