„Miliardul” a ajuns la Aeroport

shadow
Marţi, 25.08.2015 04:24   5091
Petru Jardan, directorul Avia Invest, compania ce a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău, a declarat că în ultimii doi ani în modernizarea infrastructurii s-au investit de patru ori mai mult decât în 24 de ani de independență.

Administrația companiei Avia Invest, care a primit în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, a reacționat imediat după ce Guvernul a luat în calcul opțiunea privind rezilierea contractului de concesionare.

„Compania respectă termenii de cesiune. Am fost deschiși spre colaborare cu organele de control. După verificări s-au făcut concluzii și rapoarte care au arătat că nu au fost depistate încălcări. Avia Invest își respectă angajamentele și obligațiunile”, a declarat Petru Jardan, directorul companiei.

Managerul a susținut că în procesul de transmitere în concesiune a Aeroportului nu a fost admisă nici o încălcare, iar statul a luat o decizie bună și că cifrele demonstrează că este un pas corect.

În doi ani de patru ori mai mult decât în 24 de ani

Potrivit lui Jardan, în cei 24 de ani independență la Aeroport au fost investiți doar 12 milioane de dolari de către stat, în timp ce compania concesionară a investit deja de 4 ori mai mult, adică vreo 48 de milioane de dolari sau peste 910 milioane de lei.

"De fapt suma investițiilor este mult mai mare, iar toate aceste cifre sunt confirmate de rapoarte de audit", a declarat pentru Mold-Street, Petru Jardan. 

Pe pagina WEB a Aeroportului a fost plasată și o informație detaliată privind succesele înregistrate de Avia Invest în cei doi ani de concesiune și ce investiții a realizat sau are în plan:

- 6,5 milioane de euro în noua parcare auto modernă cu 800 locuri, construită conform standardelor europene;

- 9 milioane de euro în extinderea și reconstrucția terminalului ce va permite AIC să-și mărească aproape de două ori capacitatea de deservire, până la 750 pasageri/oră, numărul ghișeelor de înregistrare va fi mărit de la 12 la 18, va fi dublat numărul ghișeelor de trecere a controlului de pașapoarte și va fi adus încă o bandă rulantă pentru bagaj la cele două existente;

- 15 milioane de euro în reconstrucția aerodromului (pista de decolare/aterizare, peronul, căile de rulare).

Advertisement

În urma lucrărilor va fi majorat indicele capacității portante a pistei de decolare/aterizare, pe întreaga ei lungime de 3.590 metri. Mai mult, pista va fi lărgită de la 45 m până la 60 metri;

- 3 milioane de euro pentru sistemul de iluminare și semnalizare a pistei;

- 10 milioane de euro pentru lucrările de reabilitare a pistei vechi, care nu mai era exploatată timp de 20 ani. După reconstrucție, aceasta va fi transformată în cale de rulare la pista de decolare/aterizare;

- 10,5 milioane euro în Reconstrucția și modernizarea peronului AIC. După efectuarea tuturor lucrărilor, AIC va putea primi și deservi toate tipurile de aeronave, fără restricții și va asigura un trafic de 21 nave/oră.

Un alt argument invocat de conducerea Avia Invest este faptul că dacă în anul 2012, Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) a achitat impozite în valoare totală de 38 milioane de lei, apoi Avia Invest ar fi achitat în 2014 70 de milioane de lei.

CNA: Investițiile s-au făcut din banii aeroportului

Amintim că anterior Centrul Național Anticorupție a recomandat Guvernului să anuleze contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău, semnat doi ani în urmă cu compania Avia Invest.

"Auditorii de la Inspecția Financiară au constatat că în perioada de raportare în dezvoltarea aeroportului nu a fost făcute investiții de către companiile-investitori, ci s-au folosit banii proveniți din activitățile aeroportului (430 milioane de lei în perioada 2013-2015 n.r.)", se arată în raportul CNA.

În același timp premierul Valeriu Streleț a anunțat că Guvernul a format un grup de lucru care urmează să evalueze premisele legale, etapele de implementare și consecințele rezilierii acordului de concesionare a Aeroportului.

„Concluziile prezentate de CNA relevă faptul că resurse investite de compania, care a preluat drepturile de administrare a Aeroportului, nu sunt resurse proprii ci vin din taxa de dezvoltare a Aeroportului Chișinău și o parte din acești bani erau investiți în activități conexe, cum ar fi sponsorizarea clubului Milsami. Consider aceste concluzii pertinente și un temei pentru a lansa grupul de lucru”, a declarat Streleț.

Totodată șeful executivului a spus că datele prezentate de CNA denotă o lipsă de temei în august 2013 de a da în concesiune aeroportul, iar întreprinderea funcționa economic profitabil și era în fază finală pentru semnarea unui credit care avea drept scop modernizarea aeroportului.

Citiți și: Compania unui miliardar rus și afaceriști locali vor reconstrui pista Aeroportului

Citiți și: CNA: Guvernul trebuie să anuleze contractul de concesionare a AeroportuluiOportunitati