Radu Bânzaru: Succesul în business vine prin parteneriate pe termen lung

shadow
Marţi, 18.08.2015 23:19   4096
Directorul și fondatorul companiei Novaprod SRL vorbește despre importanța parteneriatelor în afaceri și mai ales a stabilității politice pentru succesul unei afaceri în Republica Moldova.

Unul dintre visele tinerilor cu ambiții este să administreze o afacere proprie și să devină un jucător important în domeniul de activitate. Acest vis a fost realizat cu succes de Radu Bânzaru, un antreprenor din Ungheni, care și-a atins scopul în câțiva ani de muncă perseverentă. 

Radu Bânzaru spune că intrarea sa în afacerea tatălui nu a fost un lucru neașteptat. După absolvirea facultății de mecanică a Universității Tehnice, el a revenit la Ungheni, unde s-a angajat în calitate de maistru în firma BNV, specializată în producerea și comercializarea materialelor de construcții și în construcții propriu zis. Vasile Bânzaru, proprietarul întreprinderii și tatăl lui Radu, este unul dintre cei mai respectați antreprenori locali, care își începuse afacerea de la zero încă în anii 1990. 

Datorită calităților de lider, peste un an Radu a fost promovat într-o funcție de conducere, luând în gestiune una dintre direcțiile de dezvoltare ale companiei. Preluarea unor responsabilități manageriale la BNV, însă, nu l-a făcut pe Radu să renunțe la visul din timpul studenției – administrarea propriei afaceri. 

Programe pentru tineri 

În anul 2009, tânărul de 28 de ani a aflat despre Programul Național de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET), prin care guvernul a susținut implicarea generației tinere din Republica Moldova în activitatea antreprenorială cu finanțări avantajoase. Astfel, prin intermediul PNAET Radu Bânzaru a primit pentru proiectul propriu suma de 300.000 lei, dintre care 40% a fost un grant, iar 60% împrumut cu dobânda de 6,5%. Deservirea împrumutului s-a efectuat prin FinComBank, instituția care a oferit condiții avantajoase participanților la programul respectiv. ”Am ales FinComBank mai mult la întâmplare, chiar dacă condițiile de finanțare ale băncii date – păcat de ascuns – erau mai favorabile în comparație cu ce au propus alte bănci,” recunoaște Bânzaru juniorul, precizând că FinComBank a rămas de atunci singura instituție bancară cu care colaborează și în prezent. 
 
Radu a deschis societatea Novaprod SRL, lansându-se în industria producătoare de mobilă – o direcție încă nevalorificată de compania părintelui. Așa a început să activeze la ambele întreprinderi. 

„Am considerat la acel moment că producerea mobilei este o ocupație destul de profitabilă, dată fiind cererea sporită pe acest segment și existența în raion doar a doi producători de mobilă la acel moment. După un an am reușit să devin liderul de pe piața locală a mobilei”, povestește Radu. 

Diversificarea producției 

Creșterea pe segmentul de mobilă a fost bună și Radu Bânzari a realizat în curând că Ungheni este un oraș mult prea mic pentru ambițiile lui. ”Producția mobilei e profitabilă, am ajuns la un rulaj a ajuns la 400.000 lei pe lună, dar asta a fost maximum ce puteam câștiga din producerea mobilei. Piața în Ungheni are limite și la un moment am atins saturația ei. Astfel a apărut necesitatea de a diversifica producția și în acest sens am pășit pe urmele tatălui meu,” își amintește antreprenorul. 



În imagine - linia de mortar nouă la Novaprod. 


În anul 2012 Novaprod începe producerea tuburilor din beton pentru fântâni și canalizare, beneficiind de un nou credit de la FinComBank, de data aceasta prin Proiectul de Investiții și Servicii Rurale (RISP). A împrumutat de la bancă 300.000 de lei, la care a plusat o sumă similară din resursele proprii și a început să producă tuburi și mortar pentru instalarea lor pe teritoriul unei uzine vechi din Ungheni.

Advertisement

Calitatea produselor lăsa de dorit și destul de repede a înțeles că este necesară modernizarea uzinei, unde au rămas echipamentele din perioada sovietică. Calculele au arătat că investițiile în modernizare vor fi mult mai mari decât anticipase. 

Calitatea asigură competitivitatea 

„M-am convins că fără investiții mari nu obții o calitate prea bună, dar nici cantitatea solicitată pe piață din Ungheni nu putea fi satisfăcută. Primul utilaj producea opt cuburi de mortar pe oră, un volum foarte mic față de cerere, apoi duceam lipsă de mijloace transport pentru a căra mortarul la șantier. De aceea, făcând o analiză a situației, am ajuns la concluzia că trebuie de urgență o investiție mare. Piața construcțiilor era în plină dezvoltare, proiectele privind construcțiile mari în raioane erau la etapa de start și a trebuit să ne pregătim pentru o cerere mare de materiale de construcție,” și-a justificat decizia Radu Bânzaru. 

Drept urmare, el a contractat un credit de 4,5 milioane lei, cu care a cumpărat un teren, unde a construit o bază absolut nouă de producere a betonului și a tuburilor. Iar rezultatele noii investiții nu s-au lăsat așteptate. 

„Așa cum productivitatea noului utilaj este mare, ea ne poate permite să scădem manopera și să scădem automat și prețul, care devine destul de competitiv comparativ cu concurența care are în dotare utilaj mai vechi,” constată omul de afaceri. 

Deoarece afacerea s-a extins și avea nevoie de mai multă atenție, în anul 2013 Radu Bânzaru decide să se concentreze doar pe propria afacere și demisionează de la BNV.

Anticiparea proiectelor mari de reconstrucții 

Rezultatele extinderii capacității de producere a betonului și tuburilor au picat la timpul potrivit. O serie de proiecte investiționale din fonduri occidentale au fost lansate în scurt timp după ce Bânzaru s-a pregătit pentru extindere. „Pentru reparația sistemelor de irigare la Nisporeni și Petrești în cadrul proiectului de reabilitare a sistemelor de irigare centralizată, finanțat de Corporația Provocările Mileniului, a fost nevoie de cantități foarte mari de beton și n-am fi făcut față acestei cereri fără investiția despre care vorbeam,” a precizat omul de afaceri.   

Radu Bânzaru a anticipat evenimentele, știind că în regiune vor demara proiecte investiționale mari, care vor avea nevoie de mult beton și multe tuburi. 

A urmat construcția Palatului Justiției în Ungheni și alte lucrări de amploare, pentru care Novaprod a fost pregătită din timp să livreze cantitatea necesară de beton. Afacerea a mers ca pe roate timp de doi ani, până la mijlocul anului curent, când totul s-a oprit după sistarea finanțăriiiexterne din cauza problemelor create de guvernanții de la Chișinău. 

Gafele politicienilor afectează businessul

Reputația pozitiva i-a ajutat Novaprod SRL să participe la toate proiectele majore în raionul Ungheni, însă dependența exclusivă de un anumit domeniu a impus unele rectificări în planul de afaceri. „Deoarece proiectele nu se mai finanțează, clienții nu achită serviciile conform contractelor în vigoare. Toate proiectele mari sunt finanțate ori de Ministerul Finanțelor, ori din surse externe. Şi, deoarece s-a închis finanțarea, atât a proiectelor din buget cât și acelor din fonduri străine, există probleme mari la achitări și implementare. Din Fondul Ecologic, de asemenea, plățile se fac cu dificultăți. Peste tot unde privești, lumea se află în incapacitate de plată. Şi asta ne afectează foarte mult. Cu drumurile avem aceleași probleme. Am încheiat contracte cu firma care reconstruiește drumul Ungheni-Chișinău, cu firmele care execută lucrările Evrascon și OHL. Aceeași problemă. Nu au finanțare, lucrările au fost înghețate,” relatează antreprenorul vădit indispus de situația actuală. Sunt gafe nepermise, comise de conducerea țării, care blochează businessul la nivel național, potrivit antreprenorului. 

Radu Bânzaru consideră că diversificarea producției și a piețelor este cel mai bun răspuns la situații neprevăzute. ”Sunt sigur că avem spațiu pentru dezvoltarea în continuare a afacerii, doar că de data asta creșterea o vom obține prin diversificarea producției materialelor de construcție. Vom lua, însă, o pauză pentru a elabora un nou concept de dezvoltare și pentru a evalua investițiile anterioare. În producerea betonului, lansată în anul 2013, am investit peste 10 milioane de lei, din care au fost procurate inclusiv utilajul și mijloacele de transport. Acum se impune o nouă strategie,” a precizat omul de faceri. El și-a exprimat speranța că autoritățile vor crea premise pentru o stabilirea unui climat favorabil și stabil, care ar permite o planificare pe termen lung. 

Alegerea partenerilor – un aspect important 

Radu Bânzaru se consideră o persoană exigentă în relațiile cu partenerii, clienții și angajații. Această trăsătură a lăsat și o amprentă pe modul în care își alege direcția de dezvoltare, instituțiile și persoanele cu care colaborează. 

Vorbind despre relațiile cu bancă la care s-a creditat timp de 6 ani, Dl Bânzaru a menționat că ”Lucrurile bune niciodată nu sunt suficiente și există loc și pentru mai mult. „Clienții care au o istorie de credit pozitivă ar trebui să beneficieze de anumite facilități, a adăugat el. 

”Eu înțeleg că suntem într-o perioadă când volumul împrumuturilor neperformante crește și sunt conștient că există momente de incertitudine atunci când trebuie să decizi – dai sau nu dai resurse noi. Însă cei care își îndeplinesc fără cusur partea lor de contract ar putea fi avantajați. Cum? Prin reducerea timpului de așteptare după prezentarea solicitării, de exemplu. Iarna trecută am primit asigurări că voi primi un nou credit în cel mult o lună și jumătate, însă așteptarea s-a lungit până la 4 luni – deci au fost două luni pierdute pentru investiții. Deși a fost neplăcut, a fost totuși un moment solitar, poate din acest motiv relațiile bilaterale n-au fost afectate. Sunt genul de om care poate merge cu un singur partener până la capăt, dacă acesta îți justifică încrederea, și prefer să lucrez cu un singur furnizor, dacă acesta demonstrează consecutivitate și coerență pe termen lung, fie că vorbim despre servicii bancare sau livrarea de materie primă,” a declarat Radu Bânzaru. Acest principiu a funcționat perfect în cei 6 ani de colaborare cu FinComBank, de exemplu, a precizat el, pornind de la o mică secție de producere a mobilei până la unul dintre cei mai mari producători de beton și mortar în zona de vest a Republicii Moldova.

La cei 34 de ani, cu o companie solidă la activ, Radu Bânzaru vrea să-și ia o pauză și să facă unele totaluri. „O perioadă nu voi întreprinde nimic nou, voi aștepta să se limpezească apele și-mi voi trage puțin sufletul. După asta mă voi lansa în noi proiecte”, a conchis el. 

* * *
Acest material este de natură publicitară și are drept scop încurajarea fermierilor să participe la programe de finanțare a sectorului agricol din Moldova, pentru a spori nivelul de competitivitate a acestuia, și promovarea inițiativelor antreprenoriale în comunitățile rurale. FinComBank, prin publicarea acestui articol pe site-ul Mold-Street.com, susține eforturile jurnaliștilor de a asigura un grad mai mare de transparență în mediul afaceri.
 


Oportunitati