Raiderii au câștigat bătălia pentru acțiunile Moldova Agroindbank

shadow
Joi, 13.08.2015 05:16   7513
Compania CG Venture BV din Olanda a pierdut și la CSJ procesul pentru returnarea pachetului de 4,99% de acțiuni de la Moldova Agroindbank, preluat în aprilie 2013, printr-o ordonanță judecătorească, emisă în baza unor documente suspecte

Doi ani și trei luni a durat bătălia în instanțele moldovenești pentru controlul asupra unui pachet de 4,99% din acțiunile Moldova Agroindbank.

Pe 12 august 2015, Colgiul Civil al Curții Supreme de Justiție a decis să respingă recursul declarat de reprezentantul companiei olandeze CG Venture BV avocatul Victor Burac în pricina civilă la cererea de chemare în judecată depusă de SRL „Savilux Impex” împotriva CG Venture B.V. și ÎCS „GSER GRUP” SRL privind încasarea unei datorii de 3,6 milioane de euro. În consecință CSJ a confirmat pierderea de către CG Venture BV a cotei de 4,99% din capitalul Moldova Agroindbank în favoarea unor companii ce ar fi controlate de raideri.

La finele lunii aprilie 2013, proprietarii companiei CG Venture BV, succesoarea de drept a firmei Venture Holding, care până în anul 2013 deținea 4,99% din acțiunile MAIB, au aflat spre surprinderea lor că nu mai sunt acționari la Moldova Agroindbank. Potrivit lui Victor Burac, reprezentantul legal al companiei în Moldova, operațiunea prin care aceștia au fost deposedați de acțiuni a durat 20 de zile.

Ordonanță emisă în grabă

Pe 10 aprilie 2013, judecătorul Gheorghe Gorun de la judecătoria Râșcani din Chișinău (implicat și în Laundromat) a emis la cererea companiei Savilux Impex o ordonanță privind încasarea de la Venture BV a unei datorii de circa 3,6 milioane de euro. Deși legislația permite adoptarea unei decizii în decurs de cinci zile, judecătorul a reușit să examineze și să emită ordonanța în mai puțin de o zi.

Totodată pe 15 aprilie a fost inițiată procedura de executare silită, și deși legislația oferă un termen de 15 zile pentru executare benevolă, executorul judecătoresc Maxim Romaliischii a inițiat procedura pe 23 aprilie 2013, obligând fiscul să blocheze toate conturile firmei, iar Depozitarul Național de Valori Mobiliare să transmită valorile mobiliare.

Astfel pe 23 aprilie pachetul de 4,99% de acțiuni de la Moldova Agroindbank a ajuns la registratorul „Registru-Corect“.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Litigii comerciale   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati