Un nou scandal bancar cu implicarea băncilor controlate de raideri

shadow
Luni, 10.08.2015 09:18   5956
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare solicită convocarea adunării generale extraordinare a acționarilor Victoriabank, a treia ca mărime bancă din Moldova, pentru a alege un nou consiliu de administrație și a restabili guvernanța corporativă.

Un nou scandal bancar în Republica Moldova. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost nevoită să ceară convocarea adunării generale extraordinare a acționarilor Victoriabank, a treia ca mărime bancă din Moldova, pentru a alege un nou consiliu de administrație și a restabili guvernanța corporativă.

Printr-o scrisoare publică din 7 august 2015, BERD, care deține în prezent 15,06% din capitalul băncii, i-a îndemnat pe ceilalți acționari să se alăture cererii de convocare a adunării extraordinare. Conform legislației Republicii Moldova, o astfel de adunare poate fi convocată de către investitorii ce reprezintă 25% din acțiuni.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, ordinea de zi propusă de BERD include încetarea anticipată a competențelor consiliului de administrație al Victoriabank, care a fost suspendat printr-o hotărâre judecătorească din septembrie 2014, și alegerea unui nou consiliu.

“Acționarii Victoriabank, inclusiv BERD, au dreptul la un rol activ în guvernarea corporativă a băncii. Este nesatisfăcător ca o bancă atât de importantă din Moldova să activeze fără un consiliu de administrație, în special luând în considerație provocările cu care acum se confruntă sectorul bancar,” a declarat Henry Russell, Directorul BERD pentru Instituții Financiare din Republica Moldova, Ucraina, Belarus și Balcanii de Vest.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Litigii comerciale   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati