Rusia va distruge la hotar produsele ce cad sub incidența embargoului

shadow
Joi, 30.07.2015 10:25   1476
Autoritățile din Rusia au decis să înăsprească sancțiunile contra celor care încalcă embargoul impus contra unor produse de import din SUA, UE și alte state.

Un decret în acest sens, semnat de către Vladimir Putin la propunerea ministrului rus al Agriculturii Alexandr Tkachev va intra în vigoare pe 6 august, scrie RBK.

Tkachev a propus la 24 iulie ca produsele ce sunt importate în Rusia, încercându-se „ocolirea” embargoului să fie distruse și nu întoarse expeditorilor,cum se proceda până acum.

Potrivit lui Victor Bogdanov managing partner într-o firmă de avocatură, ce se ocupă și de proceduri vamale, decretul semnat de Putin echivalează de fapt bunurile importate, ocolind embargoul cu mărfurile de contrabandă.

Peter Trawinski, expert FEA și profesor la Şcoala Economică Nouă, a calificat decizia guvernului "foarte ciudată, or pentru a distruge produsele din lista de sancțiuni, autoritățile rusești vor fi nevoite să construiască infrastructura necesară distrugerii chiar la hotar de la zero.

Amintim că acum un an, la 7 august 2014, guvernul rus a publicat o listă de produse interzise pentru import în Rusia din Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană, Canada, Australia și Norvegia.

Advertisement

Măsuri au fost luate ca răspuns la impunerea de sancțiuni de către Occident, din cauza situației din Ucraina.

Lista neagră include: carne de bovine, carne de porc, de pasăre, carne sărată, pește uscat sau afumat și crustacee, moluște. Restricțiile de asemenea se răsfrâng asupra laptelui și produselor lactate, brânzei, cârnaților și produselor similare din carne, legumelor, rădăcinioaselor și fructelor. În luna iunie a acestui an, interdicția a fost prelungit pentru un an, până în august 2016.

Amintim că și mărfurile moldovenești rămân în mare parte sub incidența sancțiunilor rusești. În septembrie 2013 au fost supuse embargoului vinurile moldovenești iar un an mai târziu, o serie de produse agroalimentare, începând cu fructele, legumele și terminând cu carnea, produsele din carne, conservele etc. Deși cu încetul, serviciul sanitar rusesc Rospotrebnadzor și cel al siguranței alimentelor, Rosselihoznadzor au admis producția unor companii moldovenești pe piața rusească, numărul acestora este destul de mic, ele fiind selectate pe criteriu politic sau geografic, în funcție de loialitatea față de politica Rusiei.

Embargoul este de facto un răspuns politic la semnarea de către Chișinău a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană din 28 noiembrie 2013.
De remarcat, că o serie de produse moldovenești au putut totuși intra pe piețele rusești chiar și după introducerea embargoului prin intermediul unor companii intermediare din alte țări, în special Belorusia. Din această cauză au existat și unele tensiuni între Federația Rusă și Belorusia. Pretențiile Kremlinului se referă la faptul că acțiunile de intermediar ale Belorusiei ar zădărnici astfel efectul scontat al embargoului rusesc.
 



Oportunitati