De ce Ministrul Finanțelor vrea să modifice “Legea anti-BERD”

shadow
Miercuri, 29.07.2015 05:03   2672
Ministerul Finanțelor propune ca orice tentativă de a aduce cotele de participare în capitalul social al băncii în calitate de aport la capitalul social al unei alte societăți comerciale, să nu fie posibilă fără permisiunea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei.

O veche zicală spune că "nu te poti scălda de doua ori în apele aceluiasi râu". Guvernul Republicii Moldova se pare că poate face și acest lucru.

O doua modificare a Legii instituțiilor financiare

Astfel poate fi interpretat un proiect de lege promovat de Ministrul Finanțelor Anatol Arapu, prin care se propune modificarea și completarea articolului 15 din Legea instituțiilor financiare. E vorba de completarea alineatului 1 cu litera c) cu următorul cuprins: „c) nici un deținător de cotă în capitalul social al băncii nu poate aduce ca aport la capitalul social al unei societăți comerciale acțiunile băncii.”.  O poate face doar cu permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale.

"Amendamentele date vor permite selecționarea prudentă a acționariatului băncilor, urmărirea de către regulatorul bancar a calității acționariatului din sistemul bancar, a schimbărilor inoportune în structura acestuia, intervenția promptă a autorității de supraveghere în cazurile necesare, precum și aplicarea instrumentelor corespunzătoare în vederea evitării instabilității și a perturbărilor în buna funcționare a băncilor și a sistemului bancar în ansamblu", argumentează necesitatea adoptării acestui proiect Ministrul Finanțelor.

Textul propus este însă identic cu o prevedere din actuala variantă a Legii, doar că aceasta se regăsește în alineatul (1 (1))  din art 15, și care nu presupune posibilitatea unei astfel de tranzacții, chiar dacă își dă acordul BNM.

Amintim că la începutul lunii aprilie 2015, la propunerea lui Stephane Bride, ministrul Economiei, Guvernul Gaburici prin asumarea răspunderii în fața Parlamentului, a modificat art 15 al Legii Instituțiilor Financiare. 

Şi atunci autorii au adus practic aceleași argumente.

Advertisement

Decizia Guvernului Gaburici a provocat însă un scandal internațional. Or, ca urmare a acestei decizii a fost blocată tranzacția de preluare de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a Victoriabank.

Guvernul Moldovei a procedat cinic

Philip Bennett, prim-vicepreședintele BERD, i-a adresat și o scrisoare premierului interimar al Republicii Moldova, Natalia Gherman, în care acuză guvernul de "acțiuni deliberate și cinice".

"Am aplicat la Banca Națională pentru o cotă de peste 50%. Mai târziu, am depus a doua cerere la BNM de autorizare a creșterii ponderii BERD și/sau a filialei sale VB Investment Holding BV (creată în martie 2015  special pentru tranzacție și înregistrată în Olanda) în Victoriabank la 100%. Ambele cereri au fost aprobate de către Banca Națională ", menționează Bennett în scrisoarea publicată de Newsmaker.

Philip Bennett susține că despre tranzacția planificată, autoritățile de la Chișinău au fost informate pe 3 aprilie 2015. Cu toate acestea, cinci zile mai târziu, pe 8 aprilie, Guvernul Republicii Moldova, "a facut o mișcare aparent deliberată și cinică și prin acțiuni opace și urgente a modificat legislația".

"Amendamentul adoptat blochează tranzacția propusă și pune sub semnul întrebării angajamentul autorităților moldovene pentru a rezolva criza în curs de desfășurare privind supravegherea sectorului bancar și criza guvernanței corporative", afirmă oficialul BERD.

Totodată el nu excludea că BERD s-ar putea retrage complet din capitalul Victoriabank, pentru că "riscul reputational este prea mare", ca să rămână acționar în lipsa unor principii de guvernanță corporativă la Victoriabank. "Prin urmare, cerem Guvernului Republicii Moldova să ia măsuri imediate pentru a rezolva situația de impas în care s-a ajuns", conchide Bennett.

Potrivit unor surse din cadrul Guvernului, această modificare a legislației ar fi fost și unul din motivele care au dus la sistarea finanțării externe de către Banca Mondială, Uniunea Europeană etc.

În lupta pentru controlul Victoriabank a intrat BERD

Misteriosul stomatolog a mai cumpărat acțiuni de 14,4 milioane de lei la Victoriabank

În prezent structura de acționariat la Victoriabank se prezintă astfel: Insidown - 39,2%, BERD - 15,06%, Alpha Bank din România - 12,5%, Victor Ţurcan - 10,45%, Galina Proidisvet - 4,04%, Valentina Ţurcan - 2,47%, Mihail și Elena Artemenco - 2,49 și 2,45% și firma Notabil Plus - 2,36%.

De un an și ceva la bancă continuă să existe un conflict între managementul Victoriabank în frunte cu Natalia Politov-Cangaș și Consiliul de Administrație.

ANCHETĂ Noii acționari de la Victoriabank, implicați în scandaluri de spălare de bani

ANCHETĂ Stăpânii băncilor din Republica Moldova



Oportunitati