Cum Banca Națională încalcă legea în cazul celor trei bănci de unde a dispărut miliardul

shadow
Marţi, 28.07.2015 21:38   2462
Prin faptul că Banca Națională nu a efectuat evaluarea activelor și pasivelor la cele trei bănci aflate sub administrare specială, aceasta încalcă legislația, chiar dacă instituția cea care trebuie să asigure respectarea, susține expertul Sveatoslav Mihalache

Expertul financiar, doctorul în economie Sveatoslav Mihalache a postat pe pagina sa de Facebook o adresare către Banca Națională, în care întreabă, de ce aceasta încalcă legislația pe care însăși trebuie să asigure respectarea.

„Îmi permit să vă adresez aceste întrebări, deoarece din discursul susținut in parlamentul Republicii Moldova de către autoritățile Procuraturii, Centrului National Anticorupție și BNM a reieșit că instituțiile menționate cunoșteau despre delapidările de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, dar nimic nu au întreprins ca să oprească acest jaf”, scrie expertul.

Au fost sau nu evaluate activele băncilor?

Mihalache amintește că încă pe data de 15 aprilie 2015, la solicitarea jurnaliștilor, BNM a recunoscut că nu a efectuat evaluarea activelor și pasivelor la cele trei bănci aflate sub administrare specială. Aceasta chiar dacă băncile deja de patru luni se aflau deja sub administrarea specială a Băncii Centrale.

Expertul se întreabă dacă până acum, încă peste trei luni, administratorii speciali au efectuat evaluarea și înregistrarea tuturor datoriilor acestor trei bănci comerciale.administrarea specială a Băncii Centrale și întreabă dacă până acum, încă peste trei luni, administratorii speciali au efectuat evaluarea și înregistrarea tuturor datoriilor acestor trei bănci comerciale.

Referindu-se la subtextul acestei întrebări Mihalache menționează că, dacă nu sunt evaluate și înregistrate datoriile băncii comerciale, atunci există posibilitatea ca să apară noi datorii care vor fi achitate iarăși din buzunarul cetățenilor. „În aceste condiții, orice creditor real sau ireal poate fi despăgubit, din fondurile acordate de BNM, iar banii publici irosiți”, explică expertul.

Advertisement

De ce Banca de Economii deschide noi agenții și filiale?

Totodată el întreabă dacă este legal ca în perioada de administrare specială a băncii comerciale, să fie deschise noi agenții sau filiale precizând că în ultimele luni, a observat deschiderea unor noi filiale ale Băncii de Economii în sectoarele Botanica, Ciocana, Buiucani și Centru ale municipiului Chișinău. Pe de altă parte, „conform capitolului V din Legea Instituțiilor Financiare, administratorul special are atribuția de a minimiza cheltuielile băncii administrate”. Astfel, expertul vrea să știe argumentele privind eficiența deschiderii acestor noi filiale sau agenții.

De ce băncile administrate de BNM mai atrag depozite și oferă credite?

Totodată, contrar Legii Instituțiilor Financiare unde este stipulat că administratorul special are atribuția și dreptul de a suspenda atragerea de depozite și/sau acordarea de credite el întreabă de ce Banca de Economii a continuat această activitate, atrăgând în această perioadă depozite în valoare de 230 mil. lei.

Cum îndeplinesc cele trei bănci condițiile privind rezervele obligatorii?

Totodată, Mihalache întreabă: Dacă Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au atras depozite de la persoane fizice/juridice, acestea îndeplinesc condițiile impuse de către BNM privind rezervele obligatorii ale băncilor comerciale?

„Dacă aceste bănci nu îndeplinesc condițiile impuse de Banca Națională privind rezervele obligatorii, atunci consider că este o încălcare gravă atât din partea administratorilor speciali, numiți de către BNM, care au permis atragerea depozitelor cât și din partea Consiliului de Administrare a BNM. Apare astfel un risc major pentru noii deponenți, doar dacă Banca Națională nu va finanța din buzunarul tuturor cetățenilor aceste depuneri”, menționează Sveatoslav Mihalache.

BNM deocamdată nu a reacționat în nici-un fel la această postare a specialistului.

Situație financiară tot mai proastă la două din cele trei bănci

La sfârșitul primului semestru, Banca Socială a trecut pe minus, cu pierderi de 135,6 milioane lei, în timp ce Unibank a raportat un profit în valoare de 12,1 milioane lei.
Cât privește Banca de Economii, situația acesteia devine tot mai gravă. BEM, care atrage depozite și deschide agenții noi a raportat pierderi de 166,8 milioane lei în primul trimestru, dintre care peste 15 milioane doar pe parcursul lunii iunie.

Ca și în lunile precedente, în iunie din cele trei bănci aflate sub administrarea specială a Băncii Naționale a continuat retragerea și migrarea masivă a depozitelor. Astfel, referitor la evoluția soldului depozitelor la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank – se observă un trend descendent. Pe parcursul primelor șase luni ale anului curent, depozitele la cele trei instituții financiare s-au micșorat cu peste trei miliarde de lei. Dacă la începutul anului soldul depozitelor populației la Banca de Economii contabiliza 3,9 mld. lei, atunci la 30 iunie însuma 2,1 miliarde de lei. În valoare absolută, Banca Socială a înregistrat un declin de aproximativ 1 mld. de lei, iar Unibank, de 411 mil. lei.



Oportunitati