O companie austriacă vrea să cumpere Lukoil Moldova

shadow
Vineri, 24.07.2015 06:01   3571
Compania austriacă Vienna Investment Trust a făcut ofertă în vederea achiziționării tuturor activelor din România și Republica Moldova, deținute de gigantul rus Lukoil.

Trei oferte de cumpărare ar fi primit Lukoil pentru rafinăria de la Ploiești, susțin surse din piața de energie, citate de Digi24.ro, inclusiv una se referă și la activele din Republica Moldova. Ultima ar fi venit de la o companie din China, în luna martie a acestui an. Celelalte două - de la societăți cu capital străin, conduse de cetățeni români. Una are afaceri în domeniul asigurărilor. Cealaltă investește în prospecțiuni petroliere.

Chinezii din offshore

China Peace Petrolium Group, o companie privată cu sediul în Hong Kong, ar fi vrut să cumpere rafinăria de la Ploiești în martie 2015.

Potrivit Reuters, într-o scrisoare din luna martie 2015, Ion Epureanu, directorul general al companiei Kajel Holdings Limited, cu sediul în Insulele Virgine britanice a oferit Lukoil oportunitatea demarării discuțiilor în vederea cumpărării rafinăriei Petrotel Ploiești. Kajel Holdings a fost mandatată de compania China Peace Petroleum Group, cu sediul la Beijing, specializata în importul și exportul de produse petroliere.

Un purtător de cuvânt de la Lukoil a confirmat primirea scrisorii, dar a reiterat că nu există niciun plan de vânzare a rafinăriei din România, una din cele patru rafinării pe care Lukoil le are în afara Rusiei.

Advertisement

La rândul său, Ion Epureanu a confirmat trimiterea scrisorii, dar a refuzat să facă alte comentarii.

În același timp vicepreședintele pentru rafinare de la Lukoil, Thomas Mueller, a declarat și el că grupul petrolier rus Lukoil nu are în prezent planuri referitoare la o retragere din România sau la modificarea structurii manageriale la rafinăria Petrotel.

Cine vrea și Lukoil Moldova

Potrivit Digi24.ro, în 2013, oferte de cumpărare a rafinariei a trimis și Vienna Investment Trust S.A, cu activități de intermedieri financiare.

"A făcut ofertă în vederea achiziționării tuturor activelor din România și Republica Moldova, nu doar a rafinăriei Petrotel, în numele unui client pe care îl reprezentam în negocieri. Nu s-au finalizat sub nicio formă datorită faptului că informațiile din presă în baza cărora noi am făcut acea ofertă și anume că ar fi de vânzare s-au dovedit a fi false, partea rusă neintenționând să vândă activele din cele doua țări", a declarat Adrian Simionescu, președinte Vienna Investment Trust.

Vienna Investment Trust este controlat, cu peste 73% din acțiuni, de Constantin Toma. A fost președinte al Omniasig și este acționar la Parc Industrial Mija S.A, în conducerea căreia apare și omul de afaceri Fatih Taher.

Cea de-a treia ofertă de cumpărare a rafinăriei ar fi venit de la Universal Premium Fund, spun surse din piață de energie. Compania, cu sediul în Luxemburg, activează în domeniul energetic. Universal Premium Fund ar fi controlată de Teodor Ioan Voștinaru. Omul de afaceri a înființat, în 1996, Societatea Națională de Petrol și Gaze Petrogaz SA. Prin ea, ar fi primit indirect credite de zeci de milioane de dolari de la Bancorex. În 1997, Teodor Ioan Voștinaru a fost acuzat de contrabandă și arestat. El nu a putut fi contactat.

Informațiile despre ofertele de cumpărare apar cu câteva zile înainte ca magistrații să judece contestația Lukoil cu privire la sechestrul pus pe acțiunile gigantului rus. Procurorii acuză compania rusească că ar fi spălat 2 miliarde de euro prin conturile Petrotel.

Rafinăria Petrotel, cumpărată de Lukoil de la statul român în 1998 cu 16 milioane de dolari, are capacitate de producție mică, în comparație cu restul instalațiilor pe care rușii le dețin. În schimb ea este cea mai performantă și aduce cel mai bun randament de procesare a petrolului în produs finit.

În Moldova, Lukoil deține de cea mai mare rețea de benzinării, o cifră anuală de afaceri de peste 3,6 miliarde de lei și o cotă de circa 35% din piața produselor petroliere, unde se vând anual circa 660.000 tone de carburanți,

Piața petrolului din Moldova, controlată de străini și politicieni



Oportunitati