Nașul expremierului Vlad Filat, reținut în dosarul fraudelor de la BEM

shadow
Miercuri, 15.07.2015 18:09   3415
Ion Rusu, cumnatul și nașul lui Vlad Filat, Vladimir Rusu, fiul lui Ion Rusu și nepotul lui Filat, Tatiana Roșioru, director financiar și Igor Cijov, administrator ”Caravita Co”, au fost reținuți în dosarul fraudelor de la Banca de Economi

Două rude ale liderului PLDM, Vlad Filat, Vladimir Rusu, proprietarul „Caravita Co” și tatăl acestuia, Ion Rusu au fost reținuți pentru 72 de ore în dosarul fraudelor de la Banca de Economii.

În același dosar au fost reținuți Igor Cijov, administrator și Tatiana Roșioru, director financiar la firma Caravita Co.

Spălare de bani în proporții deosebit de mari

Adriana Bețișor, procurorul care instrumentează cazul BEM, a declarat că perchezițiile și reținerile s-au efectuat pe o cauză penală intentată pentru infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

"Aceste acțiuni au pornit după ce am primit informațiile de la autoritățile similare de peste hotare, care au confirmat implicarea unor companii rezidente din Moldova în scheme de spălare de bani, inclusiv și în dosarul BEM", a afirmat procurorul. Totodată, Adriana Bețișor a specificat că că patru persoane se află în izolatorul CNA, iar perchezițiile continuă.

Anchetă și în România

Bogdan Zumbreanu, șeful Direcției urmărire penală a CNA a precizat că au fost efectuate percheziții în mai multe imobile, inclusiv la domiciliul persoanelor suspecte și în oficiile unor companii de und eau fost ridicate mai multe probe, inclusuv materiale și hard-discuri cu informații, care confirmă implicarea acestor companii în scheme fraudulose, inclusiv și cu banii de la BEM etc.

Advertisement

Acesta a mulțumit serviciilor din alte state care au ajutat la realizarea investigației. Potrivit unor surse la operațiune ar fi participat și anchetatori din mai multe țări, inclusiv FBI.

"În paralel și autoritățile din România efectuează investigații în privința persoanelor și firmelor implicate în acest dosar penal", a afirmat Zumbreanu.

Potrivit unor surse la operațiune ar fi participat și anchetatori din mai multe țări, inclusiv FBI.

Firma „Caravita” a apărut în vizorul opiniei publice la mijlocul anului 2014, când s-a anunțat că aceasta ar fi beneficiat de subvenții importante și că ar deține mai multe sute de hectare de teren agricol în Moldova.

Totodată pe 12 septembrie 2014, fostul deputat Veaceslav Ioniță, l-a acuzat pe liderul liberal-democrat, Vlad Filat, că ar sta în spatele unei scheme de spălare de bani de la Banca de Economii.
„În ultimele luni, am adunat dovezi că banii au fost scoși din bancă prin credite false. Informația pe care o deținem mai trebuie completată, dar suma ar putea ajunge la jumătate de miliard de lei. Urmează să primim și alte date", a spus parlamentarul.

Potrivit lui Ioniță schema era următoarea: pentru un imobil ce valorează doar un milion de lei, o firmă lua un credit de 30 de milioane de lei, după care banii ajungeau la alte firme, iar Banca de Economii rămâne doar cu gajul. Deputatul susține că unul dintre beneficiari ar fi chiar liderul partidului liberal-democrat Vlad Filat.

Veaceslav Ioniță a adăugat că vor apărea și alte documente și dovezi, iar suma ar putea ajunge la jumătate de miliard de lei.

Într-un comunicat de presă expremierul Vlad Filat a calificat atunci drept „minciună și răzbunare” acuzațiile privind implicarea în scheme de spălare de bani de la Banca de Economii, făcute de Veaceslav Ioniță. A urmat și un proces intentat de Vlad Filat contra lui Ioniță pentru calomnie.

Cine este Costică care a cumpărat sediul unei bănci din ChișinăuOportunitati