Cum ministrul Bride a blocat finanțarea externă și tranzacția de preluare a Victoriabank de către BERD

shadow
Vineri, 10.07.2015 05:21   5408
Administrația Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare se arată revoltată de o modificare în legislație, adoptată la propunerea ministrului Economiei Stephane Bride, care a blocat tranzacția de majorare a participației la Victoriabank, potrivit Newsmaker.

Guvernul Republicii Moldova a ajuns în centrul unui scandal financiar internațional. Potrivit portalului Newsmaker.md, prim-vicepreședintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Philip Bennett, i-a adresat o scrisoare premierului interimar al Republicii Moldova, Natalia Gherman, în care acuză guvernul de "acțiuni deliberate și cinice".

Ce a propus Bride

Nemulțimirea conducerii BERD se datorează unei modificări la Legea instituțiilor financiare aprobate de Guvern prin asumarea răspunderii, care a dus la blocarea tranzacției de preluarea pachetului de până la 50% din capitalul Victoriabank.

Autorul inițiativei a fost Stephane Bride, ministrul Economiei care a propus în ședința Guvernului din 8 aprilie, completarea Art.15 din această lege, cu alineatul (11) "Nici un deținător de cotă în capitalul social al băncii nu poate aduce ca aport la capitalul social al unei societăți comerciale acțiunile băncii.” În versiunea veche pentru aceasta era nevoie de acordul Băncii Naționale.

"Modificarea are ca scop stabilirea unei restricții suplimentare referitor la cotele de participare a băncilor în capitalul unor întreprinderi. În esență aceasta va permite evitarea tranzacțiilor simultane care pot duce la înstrîinarea acțiunilor unei bănci",a argumentat necesitatea adoptării proiectului Ministrul Bride. El a fost susținut de ministrul Finanțelor Anatol Arapu, care a declarat că astfel va fi "întărită securitatea sectorului bancar".

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati