CNPF a depistat un deficit de 117 de milioane de lei la Asito. Compania susține că acestea sunt insinuări

shadow
Sâmbătă, 04.07.2015 06:47   2678
Comisia Națională a Pieței Financiare a depistat că la 31 martie 2015, la compania de asigurări Asito se înregistra un deficit de active de peste 117 milioane de lei. Administrația Asito susține că acestea date sunt eronate

După criza din sectorul bancar și devalizarea a trei bănci, iată că și pe piața asigurărilor se atestă o situație similară, inclusiv "evaporarea" a unor active de zeci și sute de milioane de lei.

Deocamdată aceasta se întâmplă doar în cazul celei de-a doua ca mărime companii de asigurări.

Asito nu mai are suficiente active

Pe 30 iunie 2015 în cadrul unei ședințe extraordinare, Consiliul de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a constatat că "în cadrul supravegherii respectării legislației cu privire la asigurări Compania Internațională de Asigurări Asito, la situația din 31.03.2015 nu dispunea de active eligibile suficiente admise în fondul asiguraților".

"Astfel, în categoria asigurări generale se atestă un deficit de active în sumă de 117.346.352 de lei și, respectiv, în categoria asigurări de viață deficitul de active constituind 96.830.724 de lei, ceea ce contravine prevederilor art.30 alin.(6) lit.b) din Legea "Cu privire la asigurări" și pct.11, 16, 17, 18 din Regulamentul privind marjele de solvabilitate și coeficientul de lichiditate ale asigurătorilor (reasigurătorilor), aprobat prin Hotărârea CNPF nr.2/1 din 21.01.2011", se arată într-un comunicat al instituției.

De asemenea, autoritatea anunță că societatea Asito a înregistrat deficit de active și în anul 2014.

"Reieșind din cele expuse, în scopul asigurării stabilității financiare a asigurătorului și onorării la momentul oportun și în totalitate a obligațiilor de plată asumate, în temeiul prevederilor legislative în vigoare, Consiliul de administrație a aprobat hotărârea prin care se prescrie persoanelor cu funcții de răspundere ale Companiei Internaționale de Asigurări Asito în termen de până la 25.08.2015, întreprinderea măsurilor privind înlăturarea deficitului de active admise să acopere fondul asiguraților, înregistrat la situația din 31.03.2015".

Advertisement

Totodată CNPF a avertizat compania Asito cu sancționare în conformitate cu prevederile legale, dar nu menționează care anume.

Potrivit Legii cu privire la asigurări CNPF ar putea iniția procedura de remediere financiară a Asito și impune: limitarea, pentru o anumită perioadă, a volumului de prime subscrise; interzicerea reînnoirii contractelor de asigurare ajunse la scadență; interzicerea subscrierii unor noi contracte de asigurare (reasigurare); efectuarea de către asigurător a transferului portofoliului de asigurare, total sau parțial, cu respectarea prevederilor legale în vigoare; obligarea administratorilor asigurătorului de a convoca de îndată o adunare generală extraordinară privind efectuarea unei operațiuni de majorare a capitalului social sau, după caz, a fondului de rezervă; interzicerea efectuării de către asigurător a unor anumite investiții; restrîngerea rețelei teritoriale a asigurătorului prin desființarea, în condițiile legii, a unor anumite filiale și sucursale și/sau înlocuirea persoanelor cu funcție de răspundere responsabile de intrarea asigurătorului în procedură de remediere financiară etc.

Asito: Este o campanie de denigrare!

Administrația companiei nu a comentat această decizie, dar a difuzat în publicația de limbă rusă Panorama un material publicitar în care se afrimă că Asito este lider pe piața de asigurări a Moldovei, iar situația financiară a companiei este stabilă.

Potrivit Asito valoarea activelor proprii deținute este de 318 milioane de lei, acestea fiind de 10 ori mai mari decât obligațiile de plată. "Informațiile privind starea financiară gravă sunt insinuări și constituie o campanie de denigrare inițiată de principalii concurenți de pe piață", precizează cei de la Asito.

Datele CNPF arată că la finele trimestrului I al anului 2015 cota de piață a Asito constituia 11,7%, comparativ cu 19,1% în aceeași perioadă a anului 2014. În consecință Asito a coborât de pe locul doi pe patru în topul companiilor de asigurări din Moldova.

Acționari majoritari ai Asito sunt companiile Windon & Flanders Limited din Marea Britanie cu 50,1%, Dorman Management Limited (Cipru) cu 17% și Ourimon Venture Limited (Cipru) cu 16%. Restul de 17% sunt deținute de companii și persoane fizice din Moldova.



Oportunitati