Miliardele alocate pentru salvarea celor trei bănci au fost calificate drept ajutor de stat

shadow
Miercuri, 01.07.2015 13:04   2942
Consiliul Concurenței a decis că măsurile notificate de către Banca Națională a Moldovei, prin care se acordă împrumuturi cu dobânzi preferențiale Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, constituie ajutor de stat

Cu o întârziere de jumătate de an, Consiliul Concurenței a publicat o controversată decizie adoptată încă pe 27 noiembrie 2014.

Decizia are numărul 1 și a fost adoptată chiar în ziua când Curtea Supremă de Justiție a decis să anuleze tranzacția prin care statul a cedat pachetul majoritar de acțiuni la Banca de Economii.

"Măsurile notificate de către Banca Națională a Moldovei, prin care se acordă împrumuturi cu dobînzi preferențiale SA "Banca de Economii”, ”Banca Socială” și Unibank, constituie ajutor de stat în sensul art.3 din Legea nr.139 din 15.06.2012 cu privire la ajutorul de stat", se arată în decizia Consiliului, semnată de președintele Plenului instituției Viorica Cărare.

Prin aceeași decizie instituția a autorizat ajutorul de stat pentru salvarea celor trei bănci.

Advertisement

Totodată s-a mai decis că "Banca Națională a Moldovei va prezenta Consiliului Concurenței, în termen de 6 luni de la acordarea ajutorului de stat, un plan de restructurare sau de lichidare a beneficiarilor, în conformitate cu prevederile alin.(4) art.10 din Legea nr. 139 din 15.06.2012 cu privire la ajutorul de stat".

Plenul Consiliului Concurenței își argumentează decizia invocând prevederile Legii Concurenței, Legii cu privire la ajutorul de stat, Hotărârii Parlamentului nr.179 din 12.07.2013 și al Hotărîrii Parlamentului nr.220 din 27.09.2013 și o serie de decizii ale instituției.

Potrivit art.3 din Legea cu privire la ajutorul de stat, ajutorul de stat este orice măsură de sprijin care întrunește cumulativ următoarele condiții:
a) este acordată de furnizor din resurse de stat sau din resursele unităților administrativ-teritoriale sub orice formă;
b) conferă beneficiarului un avantaj economic care nu ar fi fost obținut în condiții normale de piață;
c) este acordată în mod selectiv;
d) denaturează sau riscă să denatureze concurența;

Situație dramatică la Banca de Economii. BNM a fost nevoită să mai dea 800 de milioane de lei

Soluția comunistă pentru salvarea Băncii de Economii



Oportunitati