A fost deschis comerțul agro-alimentar dintre România și Republica Moldova prin Vama Costești-Stânca

shadow
Vineri, 26.06.2015 05:52   2420
Autoritățile române au inaugurat la vama Stânca din județul Botoșani, care face legătura cu raionul Râșcani din Republica Moldova, un punct fito-sanitar. Astfel tranzitul cu astfel de mărfuri prin nordul Moldovei va fi scurtat cu aproape 300 de kilometri.

Miercuri, 24 iunie, a fost inaugurat la punctul vamal Stânca din județul Botoșani, care face legătura cu raionul Râșcani din Republica Moldova, un punct fito-sanitar dotat cu un laborator și deservit de patru angajați.

Prin intermediul acestui punct de control, prin vamă vor putea trece produse agricole, legume, fructe, furaje și cereale. Autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului spun că este un moment istoric, fiindcă, astfel va fi relansat comerțul dintre nord-estul României și Nordul Republicii Moldova.

Trafic lunar de 100 de camioane

“Estimăm un trafic de aproximativ 100 de camioane lunar, ce vor face obiectul operațiunilor de import-export cu produse alimentare de origine nonanimală (cereale, legume, fructe), derulate prin Punctul de Intrare Stânca Costești. Prin deschiderea acestui Punct, agenții economici care își derulau activitatea de import - export și transport vor scuti 260 kilometri”, a declarat Dumitru Băiculescu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), la ceremonia de inaugurare.

Autoritățile locale din județul Botoșani, spun că au existat de ani de zile presiuni din partea agenților economici pentru deschiderea vămii pentru cereale, furaje și legume din Republica Moldova. 

„Sunt câțiva ani de când se încearcă redeschiderea controlului sanitar-veterinar la Stânca – Costești.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Agricultura și vinificația   Comerț extern și datoriile  

Advertisement

Oportunitati