Companiile statului au datorii cât o treime din PIB

shadow
Sâmbătă, 20.06.2015 11:15   2701
Plățile restante totale ale companiilor de stat au ajuns anul trecut la uriașa cifră de 40 de miliarde de lei, depășind cu 40% cifra de afaceri generată de acestea, de 24 miliarde de lei în 2014

Cei 260 de agenți economici la care statul este acționar unic sau majoritar ori deține direct sau indirect o participație importantă (mai mare de 30%) figurează în statistica Agenției Proprietății Publice cu un volum al datoriilor de peste 40 de miliarde de lei la 31 decembrie 2014.

Astfel datoriile companiilor cu capital de stat au ajuns să reprezinte peste 36% din valoarea PIB-ului Republicii Moldova din anul 2014.

Autoritatea nu oferă explicații privitor la cauzele acumulării acestei sume uriașe și nici față de cine au astfel de restanțe întreprinderile statului.

Liderii: BEM și Moldovagaz

Lideri incontestabili ai acestui top al rușinii naționale sunt Banca de Economii cu 13,14 miliarde de lei și întreprinderea mixtă moldo-rusă Moldovagaz cu circa 11,56 miliarde de lei. Împreună cele două companii aveau la finele anului 2014 o datorie de 24,7 miliarde de lei, ceea ce reprezintă mai mult de o cincime din PIB.
Despre cauzele apariției datoriilor BEM s-a scris foarte mult în ultima jumătate de an, respectiv nu mai are rost.

În cazul Moldovagaz datoria s-a majorat cu peste 40% în decursul anului trecut și este rezultatul în mare parte a deprecierii abrupte a leului. Or grosul datoriei, peste 8,7 miliarde de lei este față de gigantul rus Gazprom, acționarul majoritar, și este calculată în dolari la cursul de la finele anului. În plus la creșterea datoriei a avut un rol important și neactualizarea la timp a tarifelor la gaze.

Advertisement

CET-2 are de returnat 4,9 miliarde de lei

Urmează Centrala Electrică cu Termoficare CET-2, care într-un an și-a majorat de 2,5 ori valoarea datoriilor: de la 2,1 miliarde de lei a urcat la peste 4,9 miliarde de lei. Explicația acestui salt este comasarea CET-2 cu CET-1 și Termocom, care aveau la finele anului 2013 restanțe de circa 384 milioane de lei și respectiv de 2,5 miliarde de lei.

Astfel în urma creării unei noi întreprinderi termoenergetice din Chișinău chestiunea datoriilor celor trei întreprinderi nu a dispărut. Grosul acestor datorii sunt față de Moldovagaz, așa că asupra lor planează riscul preluării de această întreprindere

Întreprinderea care și-a înzecit datoria

CET-2 este urmată de Administrația de Stat a Drumurilor care într-un an și-a înzecit datoria, aceasta ajungând la 1,88 miliarde de lei, dar aici explicația este una logică. Toate creditele externe acordate finanțorii externi pentru reconstrucția drumurilor, sunt puse pe seama acestei întreprinderi.

Ultima companie de stat care are datorii mai mari de un miliard de lei este Moldtelecom, care are restanțe de 1,45 miliarde de lei, în creștere cu circa o treime față de anul 2013. Un astfel de salt este greu de explicat în condițiile în care compania în fiecare an raportează profit. Este adevărat că acesta s-a redus dramatic în ultimii 5-6 ani.

Moldtelecom este urmat de compania aeriană Air Moldova cu restanțe de 734 milioane de lei, în creștere cu peste 320 de milioane de lei.

Întreprinderea Moldtranselectro, care a fost creată special pentru acumularea banilor și plata restanțelor acumulate încă în anii 90 ai secolului XX de întreg sectorul energetic, are de returnat peste 610 de milioane de lei.

Datoria Căii Ferate a Moldovei a ajuns la circa 600 de milioane de lei și s-a majorat cu peste 225 de milioane d elei în decurs de un an.

Cu circa un milion de lei au crescut restanțele celebrului combinat de vinuri Circova, care are de plătit 318,5 milioane de lei.

Încheie top 10 a celor mai mari datornici ai statului, întreprinderea Moldelectrica, care a beneficiat în ultimii ani de credite importante pentru modernizarea rețelei de transport a energiei și a sistemului de dispecerat.

datorii companii stat

 De notat că potrivit datelor Agenției Proprietății Publice, cele 202 de întreprinderi de stat aveau la finele anului 2014 o datorie totală de 6,29 miliarde de lei, în timp ce 58 de societăți pe acțiuni unde statul deține mai mult de 30% din capital aveau plăți restante de 33,74 miliarde de lei.

Din cele 260 de companii analizate cinci au datorii mai mari de un miliard de lei, iar 25 mai mari de 100 de milioane de lei.Oportunitati