Moldova riscă să piardă 9% din buget

shadow
Joi, 18.06.2015 06:09   2391
Premierul demisionar Chiril Gaburici avertiza săptămâna trecută că guvernul riscă să rămâne fără bani și va fi nevoit să concedieze angajați bugetari dacă nu se încheie rapid un nou acord de colaborare cu FMI. Mold-Street a făcut o evaluare a asistenței externe pe care riscă să o rateze Moldova

Directorul reprezentanței Băncii Mondiale în Republica Moldova, Alex Kremer, susține, într-un articol de opinie, că instituția pe care o reprezintă nu va aloca suportul financiar de 45 de milioane de dolari fără acțiuni decisive în vederea soluționării problemelor din sectorul bancar al țării.

„Ar fi ilogic și iresponsabil ca Banca Mondială să transfere în buget banii acționarilor săi prin «ușa din față», în timp ce există riscuri ca sume și mai mari de bani publici să fie pierdute prin «ușa din spate», din cauza fraudelor și corupției din sectorul bancar”, afirmă Kremer.

Decizia Băncii Mondiale împreună cu lipsa unui acord cu FMI ar putea avea efecte dezastruoase pentru bugetul țării, care riscă să rateze granturi și împrumuturi externe de câteva miliarde de lei.

În 2015 Moldova ar urma să primească 329 milioane de dolari

Mold-Street a făcut o evaluare a asistenței externe pe care riscă să o rateze Moldova ca urmare a situației create.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor în anul 2015 Moldova ar urma să să primească o asistență externă de 328,9 milioane de dolari (circa 6,35 miliarde de lei la cursul de 19,3 lei pentru un dolar inclus în buget).
Astfel valoarea asistenței externe este de peste 5% din PIB-ul Moldovei. Din această sumă 142,3 milioane de dolari sunt granturi, iar 186,6 milioane de dolari sunt împrumuturi externe.

Față de anul 2014 valoarea granturilor în dolari s-a redus cu circa 47%. Cu toate acestea cota acestora în veniturile planificate în bugetul de stat pentru 2015 reprezintă 9%, iar cea mai mare parte este suport bugetar.

Chiar Ministerul Finanțelor a estimat că lipsa unui program cu FMI ar putea periclita obținerea suportului bugetar extern de 2,24 miliarde de lei (116 milioane de dolari), prevăzut în proiectul bugetului de stat.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Comerț extern și datoriile   Reforme și politica economică  

Advertisement

Oportunitati