Situație dramatică la Banca de Economii. BNM a fost nevoită să mai dea 800 de milioane de lei

shadow
Joi, 18.06.2015 05:22   5740
La Banca de Economii situația s-a agravat, ca urmare a retragerii masive a depozitelor. În consecință Banca Națională a fost nevoită să mai acorde un credit de 800 de milioane de lei.

La finele lunii mai 2015 de la Banca de Economii s-a atestat o retragere masivă de depozite. Astfel doar în perioada 15-26 mai, soldul depozitelor de la bancă s-a micșorat cu circa 496 milioane de lei, se arată în raportul de audit al Băncii de Economii, alcătuit de compania Grant Thornton Audit SRL.

BNM a acordat 800 de milioane de lei

În consecință Banca Națională a fost nevoită să mai acorde băncii un credit de 800 de milioane de lei.

"Aceste condiții, împreună cu alte aspecte, indică faptul că există o incertitudine semnificativă privind capacitatea Băncii de a-și continua activitatea în condiții normale", constată auditorii.

Efectul acestor retrageri de depozite, cât și al noii infuzii de bani din partea BNM s-a făcut văzut pe piața valutară, unde leul a început din nou să se deprecieze rapid față de dolar. Astfel în perioada 15-31 mai, leul s-a devalorizat cu circa 2% față de dolar, iar de la 1 iunie și până la 18 iunie a mai pierdut 2,5% din valoare.

De notat că BNM a acordat pe 28 noiembrie 2014 un credit de 4,8 miliarde de lei Băncii de Economii, cu termen de scadență 27 martie 2015, care a fost prolongat până pe 27 august 2015. La finele lunii mai 2015, soldul la acest împrumut era de 5,27 miliarde de lei. În aprilie BNM a mai alocat un credit de 1,1 miliarde de lei, iar la finele lunii mai, altul de 800 de milioane de lei. În consecință, BNM a pompat deja în BEM peste șapte miliarde de lei.

De la BEM banii erau cărați cu sacii la Banca Socială

Raportul de audit dezvăluie și faptul că banii de la Banca de Economii erau cărați cu sacul la Banca Socială.

Advertisement

Astfel pe 27 noiembrie 2014, Banca de Economii a expediat bani în numerar, în sumă de 20 de milioane de lei la Banca Socială, "fără a avea înregistrată decontarea de compensare (clearing settlment). La 31 decembrie 2014 suma nu a fost compensată sau returnată", se precizează în raportul Grant Thornton.

Totodată auditorii susțin că Banca nu a făcut o evaluare dacă cele 20 de milioane de lei mai pot fi recuperate. În raportul anual al BEM se mai constată că la instituție lipsesc alte 14,76 milioane de lei sub formă de numerar, care au fost sustrase, iar 6,9 milioane de lei au fost furate de pe conturile de depozit.

Amintim că în cadrul audierilor parlamentare, procurorul general Corneliu Gurin a declarat că în unele instituții financiare, în special Banca de Economii, s-a furat cu sacul. "O spun cu toată sinceritatea. Zilnic se scoteau pachete cu bani din unele bănci”, a declarat procurorul general Corneliu Gurin, în cadrul audierilor parlamentare.

Miliardele băncilor „îngropate” la Aeroportul Internațional Chișinău

Potrivit raportului la 31 decembrie, BEM avea plasamente de 10,81 miliarde de lei la Banca Socială, pe care ia transferat în noiembrie 2014 și care reprezintă 78% din toate activele instituției. În plus mai avea solduri de 434 de milioane de lei pe conturi curente la această bancă. Şi în acest caz auditorii susțin că nu există probe care să arate ce parte din acești bani mai pot fi recuperați.

Acționarii ar putea cere rambusarea creditelor de sute de milioane

O altă constatare a auditorilor se referă la creditele acordate, în septembrie 2013 Băncii de Economii de un grup de companii, inclusiv acționari și care au termen de șase ani pentru scadență. Astfel la 31 decembrie 2014, BEM mai avea de rambursat 784,66 milioane de lei, inclusiv 423,7 milioane de lei unor acționari,

"Reeșind din condițiile contractuale, nu există clauze expres care să prevadă rambursarea anticipată a acestor datorii. Cu toate acestea, în baza faptului că emisiunea suplimentară a fost anulată, există o incertitudine asupra faptului dacă creditorii ar putea solicita rambursarea anticipată a împrumuturilor", se menționează în raportul de audit.

Amintim că BNM a instituit administrare specială la Banca de Economii pe 27 noiembrie 2014, imediat după ce Curtea Supremă de Justiție a anulat ezultatele Adunării Extraordinare a Acționarilor de la BEM din august 2013 pentru că au fost încălcate drepturile acționarilor de a-și exprima acordul sau dezacordul privind majorarea de capital.

Motivul pentru care Banca de Economii a revenit în proprietatea statului

Situația de la Banca de Economii este mai gravă decât se estima inițialOportunitati