Ce fel de documente bancare au dispărut de la Unibank

shadow
Miercuri, 17.06.2015 08:36   2832
De la Unibank, una dintre cele trei instituții financiare aflate sub administrarea specială a Băncii Naționale, lipsesc procesele verbale ale ședințelor din anul 2014 a Consiliului băncii.

La mijlocul lunii mai 2015, atât Banca Națională, cât și cele trei instituții financiare, aflate sub administrarea specială a BNM ne înștiințau că băncile funcționează în regim normal, onorându-și în continuare obligațiunile față de clienți.

Totuși băncile susțineau că acest lucru este posibil datorită creditului acordat de BNM, care le permite să dețină un volum suficient de lichidități și să ramburseze depozitele persoanelor fizice și a celor juridice.

În același timp apar noi date referitor la modul cum erau gestionate aceste bănci și cum administrația încălca normele prudențiale.

Unde au dispărut procesele verbale ale ședințelor Consiliului Unibank

Raportul anual de audit al situațiilor financiare la Unibank realizat de compania Grant Thornton scoate la iveală o serie de încălcări comise de administrația acestei instituții în anul 2014. În primul rând atrage atenția constatarea privitor la lipsa unor documente bancare.

"Unibank nu a putut să pună la dispoziție toate procesele verbale ale adunărilor Consiliului băncii ce au avut loc pe parcursul anului 2014, deoarece conform declarațiilor conducerii, câteva procese verbale nu sunt disponibile din cauza lipsei acestora. Astfel, nu am avut acces la informația privind deciziile luate de Consiliu în cadrul acestor întâlniri, și nu am putut estima efectul posibil asupra situațiilor financiare”, se menționează în raportul de audit.

Valerian Cristea, lider sindical și Președintele Consiliului Unibank spune că nu este la curent cu lipsa acestor documente. "Responsabil pentru procesele verbale estre secretarul Consiliului Băncii, Alexandru Firsov. Dar acesta acum nu este. Reveniți mai târziu. Poate că peste o săptămână va fi", ne-a declarat Cristea, fost vicepremier în guvernul Tarlev. Cine este și cum poate fi găsit Firsov așa-și nu am reușit să aflăm.

Dumitru Ţugulschi, președintele Unibank s-a arătat indignat de aceste întrebări. "Nu poate fi așa-ceva!", a declarat bancherul, După ce am insistat și am precizat încă o dată că e vorba de constatarea făcută de compania de audit, iar documentul se află chiar pe pagina WEB a Unibank, Ţugulschi a spus că el acum nu conduce cu banca și că toate întrebările trebuie să le adresăm administratorului special impus de BNM.

"Ruslan Grate este foarte ocupat!", ne-a răspuns secretara acestuia, care ne-a sfătuit să revenim peste o săptămână sau două, pentru a putea discuta cu administratorul special de la Unibank.

În același timp din raportul de audit rezultă că Grate este la curent cu toate aceste constatări, pentru că la contrasemnat.

Cine este responsabil de procesele verbale

Într-un răspuns oferit pentru Mold-Street, Banca Națională a Moldovei susține că "în conformiate cu prevederile art.68 alin.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati