Șeful Autorității Aeronautice Civile este bănuit că a provocat prejudicii de circa un milion de lei

shadow
Marţi, 09.06.2015 11:28   1671
Directorul Autorității Aeronautice Civile din Moldova este cercetat într-un dosar penal pornit de CNA pe faptul „depășirii atribuțiilor de serviciu de către persoane cu demnitate publică”.

Centrul Național Anticorupție anunță că directorul Autorității Aeronautice Civile (AAC) este cercetat într-un dosar penal pornit pe faptul „depășirii atribuțiilor de serviciu de către persoane cu demnitate publică”. Potrivit CNA, șeful AAC, Iurie Armaș este bănuit că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ un milion de lei.

Au cumpărat euro la cursul de 28 de lei

Într-un comunicat de presă al CNA se precizează că cadrul urmăririi penale s-a constatat că, "pe 17 februarie 2015, persoane cu demnitate publică din cadrul AAC ar fi convertit 3.000.000 de lei de pe contul instituției în euro în condițiile în care moneda europeană valora 28 de lei. Asta chiar dacă atât Legea aviației civile, cât și Regulamentul AAC, aprobat prin hotărâre de Guvern, interzice acest gen de tranzacții. Astfel, în urma fluctuației cursului (deprecierea euro), instituției i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari". 

Pe 6 mai 2015, organul de urmărire penală al CNA a dispus Inspecției Financiare un control la Autoritatea Aeronautică Civilă.

Advertisement

Potrivit actului de inspectare tematică, suma formată din diferența de curs se estimează la peste 800.000 de lei.

În urma constatării unei bănuieli rezonabile în acțiunile conducătorului AAC, ofițerii de urmărire penală a CNA și procurorii au adus la cunoștința acestuia ordonanța de bănuit, iar pe 10 iunie urmează să-l pună sub învinuire. Ancheta se desfășoară în temeiul art. 328 Cod penal – depășirea atribuțiilor de serviciu.

Potrivit legislației în vigoare, persoana, găsită vinovată de comiterea acestei infracțiuni, este pasibilă închisoare pe un termen de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. Conducerea urmăririi penale este efectuată de către Procuratura Anticorupție.

Deocamdată administrația Autorității Aeronautice nu a comentat aceste acuzații.

Cine este Iurie Armaș

Director al Autorității este Iurie Armaș, care a fost numit în funcție prin Hotărârea de Guvern din 13 noiembrie 2013.

Este doctor în științe tehnice și a absolvit Academia de Studii în Domeniul Administrării Publice de pe lângă Guvernul Republicii Moldova, Institutul de management în aviație pe lângă ICAO (Montreal, Canada) și Programului de studii privind metodele și principiile organizării domeniului aviației civile (IVP, Washington, SUA).

A ocupat poziții de conducere în cadrul: companiei aeriane „Air Moldova”, Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău”, compania aeriană „RENAN”, SC „AVIATRANSPASCOM”, FCT „ELITAERO”, „Administrația de Stat a Aviației Civile a Republicii Moldova” (actuala Autoritate Aeronautică Civilă).

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) este o instituție publică de certificare, control și supraveghere în domeniul aviației civile și este subordonată Guvernului. Autoritatea adoptă decizii cu caracter administrativ, aprobă regulamente, instrucțiuni și alte acte normative obligatorii spre executare de către persoanele fizice și juridice care efectuează activități în domeniul aviației civile. Oportunitati