Consilierul premierului deschide parantezele: Unde au ajuns miliardele acordate sub garanția Guvernului

shadow
Miercuri, 03.06.2015 09:50   2116
Banii acordați sub garanție de Guvern nu sunt pentru a salva băncile cu probleme, ci pentru a salva depozitele din aceste instituții, susține Natan Garștea, consilier al premierului Gaburici pentru domeniul financiar.

Natan Garștea, consilierul premierului Chiril Gaburici pentru domeniul financiar a decis să explice pe blogul său, pentru ce au fost alocate în noiembrie 2014, miliardele de lei din rezervele Băncii Naționale a Moldovei sub garanția Guvernului

„Opinia generală, oarecum formalizată, ar fi că banii respectivi vor fi utilizați pentru a salva băncile problematice. În realitate situația este diferită. Mijloacele din creditele acordate conform garanțiilor vor fi utilizate doar și exclusiv doar pentru restituirea depunerilor din bănci. Datorită faptului că din toate trei bănci au fost sustrase practic toate lichiditățile, ele nu mai aveau cum întoarce bani deponenților și clienților - persoane juridice, care aveau solduri pe conturile băncii”, afirmă Garștea, care subliniază că banii din garanția acordată de guvern au mers pentru restituirea depozitelor și datoriilor.

Peste un milion de deponenți

„BEM are peste un milion de deponenți (gândiți-vă la această cifră), mulți dintre ei păstrează acolo acumulările de o viață. Guvernul a garantat împrumuturi pentru băncile problematice anume pentru ca nimeni din deponenții băncilor să nu rămână fără bani.”, menționează consilierul, care amintește că detaliile privind utilizarea banilor se conțin în hotărârea respectivă a Guvernului, desecretizată în aprilie.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Sistemul bancar și asigurările   Protecția consumatorilor  

Advertisement

Oportunitati