Investigație: Imperiul imobiliar a lui Vlad Plahotniuc, cu Finpar în frunte

shadow
Luni, 18.05.2015 13:08   4024
Finpar Invest SRL, o companie cu un capital social de circa jumătate de miliard de lei, are legături strânse cu omul de afaceri și politicianul Vlad Plahotniuc, arată o investigație realizată de RISE Moldova.

Una dintre cele mai mari companii imobiliare din Moldova, Finpar Invest SRL, are legături strânse cu omul de afaceri și deputatul Vlad Plahotniuc, arată o investigație realizată de reporterii RISE Moldova.

RISE Moldova a analizat peste o mie de documente, adrese de IP, servere și adrese de E-mail care demonstrează conexiunile omului de afaceri cu trustul „General Media Group”, din care fac parte Publika TV, Prime TV, Canal 3 și Canal 2. Documentele mai dezvăluie legăturile strânse cu Finpar Invest SRL, o companie cu un capital social de jumătate de miliard de lei, care i-a avut în calitate de acționari și reprezentanți pe Oxana Childescu (soția), Vera Morozan (sora), Andrian Candu (finul) – președintele Parlamentului, Ghenadie Sajin – șeful Inspecției de Stat în Construcții, Andrei Ursachi – fiul fostului șef al Serviciului de Protecție și Pază de Stat și Cezara Salinski – manager Prime Management SRL.

Potrivit RISE, Finpar Invest, este cea mai veche companie a familiei Plahotniuc și a fost fondată în 1993, cu denumirea de Centrul de profilaxie a infracțiunilor și reabilitare a minorilor „MINOR” SRL, cu un capital social de 35 mii ruble. În 1998, Oxana Childescu, soția lui Vladimir Plahotniuc, devine acționar cu 95% din capitalul companiei. În 2003, pachetul de 95% este transmis Verei Morozan, sora lui Plahotniuc, iar din 2005, acționari au devenit mai multe companii offshore, reprezentate prin procură de mai mulți interpuși. Tot în 2005, capitalul social a fost modificat de la 35 mii de ruble la 11 milioane de lei. În 2008, Centrul de profilaxie a infracțiunilor și reabilitare a minorilor „MINOR” își schimbă denumirea în Finpar Invest SRL.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Construcții și imobiliare  

Advertisement

Oportunitati