Kroll: Unde au dispărut banii de la cele trei bănci

shadow
Marţi, 05.05.2015 10:44   6099
Președintele Parlamentului, Andrian Candu a publicat pe blogul său raportul Kroll privind fraudele de la cele trei bănci moldovenești

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a publicat luni seara pe pagina sa web candu.md raportul companiei americane Kroll cu rezultatele anchetei devalizării celor trei băncii.

"Am decis să public raportul Kroll și îmi asum responsabilitatea pentru această acțiune. O fac deschis, fără să mă ascund după surse anonime. ‎Dezbaterea pe această temă capătă accente false. Deja am văzut așa zișii formatori de opinie ai unui partid, care se lansează în supoziții și minciuni cu o maxima lașitate", a argumentat Candu decizia de publicare a documentului.

Documentul are 84 de pagini și a fost emis în 33 de exemplare, iar pe fiecare document este menționat numele și funcția persoanei care a primit acest raport.

Principalele figuri: Ilan Shor și grupul său

Specialiștii Kroll descriu în raport cum a avut loc operațiunea de devalizare a celor trei bănci (Unibank, Banca Socială și Banca de Economii) și dezvăluie numele firmelor și a unor persoane implicate.

Ilan Shor și grupul său de firme este menționat ca principalul beneficiar al tranzacțiilor dubioase efectuate la cele 3 bănci care, potrivit raportului, ar fi controlate de Shor: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

În document mai apar și numele unor actuali sau foști demnitari, inclusiv a fostului președinte Petru Lucinschi, dar și a unor importanți oameni de afaceri.

Totodată se poate de constatat că toată operațiunea s-a derulat sub ochii Guvernului și Băncii Naționale, iar în document se arată că "cineva" ar fi încercat să șteargă și informația de pe hardul serverelor băncilor implicate.

Unde au dispărut banii

Întrebarea cheie este unde au ajuns banii și Kroll dedică un capitol întreg din raport care așa poartă denumirea de "Unde au dispărut banii?”.

Publicăm traducerea neoficială a acestui capitol făcută de portalul moldova.org:

"Între 2012 și 31 octombrie 2014, expunerea companiilor considerate parte a Grupului Shor a crescut dramatic de la 1,1 miliarde de lei la 8 miliarde de lei.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati