Cât costă semnătura unui ministru

shadow
Miercuri, 29.04.2015 05:41   3186
Luptele de culise în jurul creditului de 100 de milioane de euro acordat de Polonia pentru dezvoltarea sectorului agrar și industrial au dus la blocarea unei investiții de 25 de milioane de euro și pot afecta credibilitatea țării.

A trecut aproape un an de zile de la momentul semnării de către premierii Republicii Moldova și Poloniei, pe 14 mai 2014, a documentului, prin care Varșovia se angaja să ne acorde un credit preferențial de 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar.

Banii însă nu au ajuns să fie repartizați celor care au nevoie, ba chiar au apărut și litigii în instanțe, iar pârât este Ministerul Finanțelor, conducerea căruia de câteva ori și-a schimbat părerea refeiritor la condițiile de acordare a creditelor din cele 100 de milioane de euro.

Credit avantajos blocat de un an

„Acest credit este unul foarte avantajos. Este pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata anuală de 0,15% și o perioadă de grație de cinci ani. În cinci ani, în condițiile unei inflații anuale de 7-10%, creditul va deveni practic gratuit“, se arăta încrezut în luna mai 2014 viceministrul Agriculturii Gheorghe Gaberi.

Pe 11 iulie 2014, Parlamentul a ratificat acordul cu Polonia, iar pe 3 septembrie 2014 Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a decis că de implementarea Programului de asistență se vor ocupa două instituții: Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) pentru domeniul agriculturii, procesării produselor alimentare și infrastructurii aferente; și Instituția publică “Unitatea de implementare a grantului acordat de Guvernul Japoniei” (JNPGA) pentru domeniul industriei și infrastructurii aferente. Sumele s-au împărțit astfel - 90 de milioane de euro la AIPA și 10 milioane de euro la JNPGA.

Totodată Guvernul a decis că de monitorizarea implementării proiectului vor fi responsabile Ministerul Economiei (la capitolul industrie) și Ministerul Agriculturi (pe domeniul agriculturii). Următoarea etapă a fost elaborarea manualelor operaționale pentru implementarea Acordului care includ și condițiile de creditare a beneficiarilor.

Război între ministru și AIPA

În cazul celor 90 de milioane de euro de care este responsabilă AIPA, lucrurile s-au mișcat foarte lent. Astfel nu a fost aprobat manualul operațional, iar rezultatele concursului de selectare a șefului unității de implementare au fost anulate, ca apoi la mijlocul lunii ianuarie 2015, să fie anunțat un nou concurs.

Vasile Bumacov, exministrul Agriculturii susținea chiar că AIPA nu va fi în stare să-l implementeze și a cerut Guvernului să desemneze alte instituții cu experiență precum este Unitatea de Implementare a proiectului Compact sau Programul IFAD.

Abia la mijlocul lunii aprilie Guvernul a operat unele modificări în hotărârea de Guvern și a micșorat și rata dobânzii la creditul oferit de Polonia până la 2% de la 3%, cât era prevăzut inițial.

Ion Sula, ministrul Agriculturii a promis că în scurt timp firmele moldovenești vor putea accesa banii din credit, dar însă după ce va fi aprobat manualul operațional.

Ministrul Finanțelor și-a retras semnătura

Mult mai operativ s-au derulat activitățile în cazul creditului de 10 milioane de euro, implementat de JNPGA. Manualul operațional a fost aprobat de ministerele Economiei, Finanțelor și Agriculturii încă pe 3 octombrie 2014 și el prevedea "acordarea împrumutului Beneficiarilor finali pe un termen de până la 25 ani, inclusiv cu o perioadă de grație de pînă la 5 ani, la o rată a dobânzii care nu va depăși 0,15% anual și o marjă (comision) de administrare a împrumutului ce nu va depăși 0,45% anual".

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Litigii comerciale   Agricultura și vinificația  

Advertisement

Oportunitati