Expert-Grup: Moldova va ieși din criză la anul

shadow
Miercuri, 15.04.2015 13:53   1705
Economia Republicii Moldova va înregistra în 2015 o scădere de 0,2-1,8%, iar autoritățile publice nu par să fie pregătite pentru a face față dificultăților, se arată într-un studiu realizat de Expert-Grup.

Anul 2015 va fi unul dificil din punct de vedere economic pentru Republica Moldova, susțin economiștii de la Centrul Expert-Grup. Astfel Produsul Intern Brut ar putea să scadă cu 0,2% în cazul unor evoluții optimiste, în timp ce prognoza pesimistă arată o posibilă scădere de 1,8%, potrivit noului raport MEGA lansat de Expert-Grup.

"Constrângerile sunt atât de sorginte externă, cât și internă. În particular, înrăutățirea situației economice din Federația Rusă și Ucraina, agravarea crizei de securitate din Ucraina, menținerea restricțiilor comerciale rusești, dar și recuperarea lentă a economiilor UE, vor continua să pună presiuni asupra economiei moldovenești. Aceste constrângeri sunt amplificate de evoluțiile interne, unde înrăutățirea situației din sectorul bancar și volatilitatea monedei naționale au prăbușit nivelul de încredere al consumatorilor și firmelor în economie, iar prin urmare, majoritatea sectoarelor urmează să înregistreze declin", constată specialiștii.

Autoritățile nu s-au pregătit de criză

Potrivit Expert-Grup, Republica Moldova intră în recesiune fiind în mare parte nepregătită, cu un sector bancar slăbit, o încredere minimă a populației în bănci și moneda națională, un deficit bugetar care nu lasă mult spațiu de manevre și un nivel al rezervelor valutare aproape de minimul admisibil, deși aceste șocuri economice și financiare au putut fi prevăzute.

Advertisement

„Criza din sistemul bancar reprezintă în continuare principalul pericol în adresa securității naționale a țării, iar modul în care autoritățile au intervenit în soluționarea acesteia este inadmisibil”, a declarat Adrian Lupușor, directorul executiv Expert-Grup.

Potrivit economistului, autoritățile au avut toate instrumentele legale și instituționale necesare pentru a ameliora situația, dar s-au limitat la câteva acțiuni de suprafață. Pe lângă toate acestea, cauzele fundamentale care au permis declanșarea crizei din sistemul bancar nu au fost încă înlăturate și prin urmare, există riscul repetării unor șocuri similare în viitor. Situația este agravată de restricționarea politicii monetare promovată de BNM, care în condiții de recesiune, inhibă și mai mult activitatea economică.

Experții recomandă relaxarea politicii monetare

În acest context, Expert-Grup recomandă relaxarea și nu înăsprirea politicii monetare, pentru a canaliza surplusul de lichidități din sistemul bancar în economie, iar problema celor trei bănci trebuie soluționată prin alte pârghii decât cele de politică monetară. În plus, fortificarea substanțială a independenței BNM este imperativă, în condițiile în care majoritate actelor adoptate de autoritatea monetară pot fi subminate de instanțele de judecată sau de sectorul justiției.

De asemenea, recomandăm autorităților să implementeze o politică fiscală stimulatorie și nu restrictivă pentru activitatea antreprenorială, iar golurile bugetare trebuie acoperite din ajustarea cheltuielilor publice și nu prin înăsprirea poverii fiscale.

Alte acțiuni care trebuie întreprinse se referă la dezvoltarea unei viziuni consolidate cu privire la securitatea economică, financiară și socială a țării. În aceeași ordine de idei, semnarea unui memorandum cu FMI va oferi garanțiile necesare pentru stabilitatea macroeconomică a țării, prin deblocarea altor fonduri din partea partenerilor de dezvoltare, modernizarea infrastructurii, sporirea cererii pentru forță de muncă și oferirea de suport tehnic pentru Guvern și BNM.

Expert-Grup estimează că Moldova va ieși din criză în anul 2016, când este prognozată o creștere economică de 3,2-3,7%.



Oportunitati