STUDIU Gazoductul Ungheni-Chișinău va fi gata abia la finele anului 2018

shadow
Luni, 23.03.2015 06:32   2727
Studiul de fezabilitate al proiectului de construcție a conductei de gaze Ungheni-Chișinău și evaluarea Impactului asupra Mediului (EIM) arată că această lucrare ar putea începe abia în 2016 și va fi gata în 2018.

Dezvoltarea și construirea gazoductului Iași-Ungheni, ce făcut interconexiunea între sistemele de transport a gazelor naturale din România și Republica Moldova nu este suficientă pentru a asigura o alternativă reală de asigurare a țării cu metan din altă sursă decât Gazprom.

Lungimea între 98 și 115 kilometri

În aceste condiții autoritățile moldovenești au decis să extindă conducta cu circa 115 kilometri pe partea moldovenească pentru a lega orașul Ungheni cu municipiul Chișinău, capitala și cea mai mare zonă de consum. Conducta ar urma să aibă un diametru de 600 mm, presiune maximă de lucru de 50 bar și o capacitate maximă de 240.000 de metri cubi pe oră (la 15°C). Pe lângă gazoduct vor fi necesare trei stații cu supape bloc, unități de lansare și primire a dispozitivelor de curățare și două stații de reducere a presiunii și de măsurări.

Un studiu de fezabilitate a proiectului publicat de Ministerul Economiei în cadrul căruia a fost evaluat impactul asupra mediului (EIM), efectuat de compania germană Fichtner arată că ar exista patru opțiuni pentru traseul conductei, inclusiv unele sub-opțiuni (vezi harta).

  • Opțiunea 1- linie roșie - 98 km
  • Opțiunea 2- linie galbenă - 117 km
  • Opțiunea 3 - linie verde - 118 km
  • Opțiunea 4 - linie purpurie de la Ghidighici spre Chișinău - 12,9 km

Punctul de pornire pentru traseele 1-3 este lângă Todirești, Ungheni, iar punctul final lângă Chișinău, în imediata apropiere a drumului național M21 ”Balcani”.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Comunicațiile  

Advertisement

Oportunitati