Dobândă de 10 ori mai mare la creditul polonez de 100 de milioane de euro

shadow
Luni, 16.03.2015 06:54   1864
Situație incertă din jurul creditul în valoare de 100 de milioane de euro, oferit Moldovei de Guvernul Poloniei. Ministrul Agriculturii Ion Sula propune noi prevederi pentru a debloca situația.

Au trecut deja 10 luni din momentul în care pe 14 mai 2014, premierii Republicii Moldova și Poloniei au semnat acordul prin care Varșovia ne va acorda un credit preferențial de 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar.

Deocamdată însă situația în jurul acestui credit rămâne incertă. În același timp noul ministru al Agriculturii, Ion Sula dă asigurări banii din acest credit vor putea fi accesați de producătorii agricoli peste aproximativ o lună.

“Unitatea de implementare a creditului polonez a fost creată, are director, are spațiu unde își poate desfășura activitatea. Urmează să fie definitivat manualul, suntem practic pe ultima sută de metri. În termeni foarte restrânși deja unitatea va fi operațională și creditul va fi accesibil pentru producătorii din Moldova”, a declarat Ion Sula într-un interviu pentru portalul bani.md.

Declarațiile ministrului par a fi însă pripite. Or, chiar instituția pe care o conduce a propus noi modificări la Hotărîrea Guvernului din 3 septembrie 2014 „Cu privire la implementarea Legii nr.134 din 11 iulie 2014 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernului Republicii Moldova și Guvernul Republicii Polone privind obținerea unui credit de asistență”.

Polonezii vor lua 0,15%, "ai noștri" - 1,5%

Aceste modificări sunt foarte importante și se referă atât la condițiile de creditare, cât și la cine va administra și supraveghea implementarea proiectului. Astfel ministrul Ion Sula propune o rată anuală a dobânzii de 1,5% din suma împrumutată, inclusiv 0,5% pentru acoperirea cheltuielilor operaționale a unității de implementare a creditului.

Potrivit oficialului diminuarea dobânzii s-a făcut "la insistența producătorilor agricoli", în condițiile în care dobânda achitată Republicii Polone constituie doar 0,15%.

Chiar dacă noua rata va fi de două ori mai mică decât cota de 3% pe care insista ministrul Finanțelor Anatol Arapu, aceasta este de 10 ori mai mare decât dobânda prevăzută în acordul moldo-polonez.

Totodată se propune o penalitate în mărime de 10% anual pentru fiecare zi de întârziere din suma totală a împrumutului și/sau dobânzilor cu termenul de plată expirat”.

Documentul mai prevede că manualele operaționale pentru implementarea Acordului pentru obținerea unui credit de asistență vor fi elaborate de către instituțiile implementatoare desemnate "vor fi aprobate prin ordin comun al ministrului agriculturii și industriei alimentare și ministrul finanțelor, pentru domeniul agriculturii și al ministrului economiei și ministrului finanțelor, pentru domeniul industriei.”.

Cine va gestiona cele 100 de milioane de euro oferite de Polonia

Cât despre componența Consiliului de supraveghere, pentru a nu lăsa loc de interpretare, ministrul Agriculturii propune indicarea expresă a numărului membrilor din fiecare organ reprezentativ.

Totodată oficialul propune finanțarea de la buget a Unității de implementare, deoarece "mijloacele financiare ale Unității se vor forma din dobânzile aferente creditului, care vor intra doar după încheierea contractelor cu producătorii agricoli beneficiari ai Programului, adică nu mai devreme de al patrulea trimestru al anului 2015".

Condiția de bază: partener din Polonia

Creditul este unul tehnic și ca să beneficieze de această asistență, antreprenorii din Moldova vor trebui să aibă contracte de colaborare cu agenți economici din Polonia.

Advertisement

Totodată, cea mai mare parte din resurse vor rămâne în Polonia, pentru că cel puțin 60% din valoarea bunurilor și serviciilor din cadrul contractului de împrumut, trebuie să fie de origine poloneză.Oportunitati