Leul se poate deprecia cu circa 30% în anul 2015

shadow
Duminică, 15.03.2015 08:18   1553
Leul moldovenesc ar putea înregistra în anul 2015 o depreciere nominală de 30%, ca urmare a scăderii exporturilor și remitențelor, dar și a situației grave din sistemul bancar au dus la agravarea situației pe piață, potrivit economiștilor de la Centrul Expert-Grup

Deprecierea leului moldovenesc față de alte valute va fi o evoluție care va caracteriza economia Republicii Moldova în viitorul apropiat, susține economistul de la Expert-Grup, Alexandru Fala, autorul studiului „Diagnosticul deprecierii leului moldovenesc”.

Oferta de valută va scădea

"Această dinamică va fi cauzată de reducerea influxului de valută. Scăderea exportului și a remitențelor, precum și evoluția anemică a investițiilor străine directe, vor determina micșorarea ofertei de valută și vor cauza ieftinirea leului", constată expertul. Potrivit lui Alexandru Fala tendința de depreciere a monedei naționale va dura atâta timp cât importul, care reprezintă principala sursă de ieșire a valutei din țară, se va ajusta la noul nivel al intrărilor de valută.

"Cel mai probabil, ajustarea economiei la noul influx de valută va dura 1-2 trimestre, iar în anul 2015 depreciere nominală a leului față de dolar ar putea să constituie 30% față de anul 2014", estimează expertul.

Economistul explică ieftinirea monedei naționale, atât prin tranzacțiile efectuate de bănci, cât și prin „comportamentul populației”, care a retras de pe conturi leii și a procurat masiv valută de pe piață, ceea ce a stimulat deprecierea leului.

Dobânzi de 30% la depozite

"Pentru ca oamenii să înceapă să renunțe la procurări de valută în cantități mari, rata dobânzii la depozite în lei trebuie să fie comparabilă cu ritmul de creștere anticipat al cursului valutar.

Advertisement

În condițiile în care cursul mediu anual lei/dolar se va majora cel puțin cu 30%, pentru ca populația să mențină leii moldovenești în depozite bancare rata nominală a dobânzii ar trebui să fie aproximativ 30%", afirmă expertul.

Alexandru Fala susține că pentru a atinge o rată nominală a dobânzii pentru operațiunile în lei de aproximativ 30%, BNM ar trebui, cel puțin, să dubleze rata de bază actuală, ce este la nivelul de 13,5%. Totuși o asemenea abordare e prea costisitoare atât pentru autoritatea monetară a Republicii Moldova, care va trebuie să plătească dobânzi mai mari pentru sterilizarea lichidităților, cât și pentru economia națională în ansamblu, ori ratele mai înalte ale dobânzii are un impact negativ asupra cererii agregate, mai constată Fala.

Evoluția cursul de schimb leu/dolar în perioada 1 ianuarie-15 martie 2015

Leu dolar BNM 2015

Potrivit studiului, slăbirea leului, care a început în ultimul trimestru din 2014 și continuă până în prezent, indică o economie care a intrat într-o fază de comprimare, iar slăbirea sectorului bancar, cauzată de explozia tranzacțiilor dubioase din ultimii ani, vor influența degradarea indicatorilor socio-economici ai Republicii Moldova pe parcursul anului 2015.

Gazul se poate scumpi cu circa 30%, iar curentul cu aproape 50%

În aceste condiții, este posibil ca Republica Moldova să înregistreze în 2015 un declin economic de 1-2%, iar cel mai probabil, ritmul de creștere a inflației va depăși 7%, este de părere Alexandru Fala.

Pentru a ameliora situația economică și a stabiliza cursul leului moldovenesc, Expert-Grup recomandă factorilor de decizie să negocieze și să semneze urgent un nou acord cu FMI, iar BNM să relaxeze treptat politica monetară, pentru a nu amenința și mai tare perspectivele de creștere economică, care și așa sunt pesimiste.

În același timp prim-viceguvernatorul BNM, Marin Moloșag, susține că nu există premise pentru o depreciere a leului, similară celei de la mijlocul lunii februarie, când cursul a trecut peste nivelul de 20 lei pentru un dolar. "La această etapă politica monetară relaxată ar fi una contraproductivă pentru că ar crea și mai multe riscuri care sunt legate de o inflație mai mare și de depreciere mai pronunțată", a afirmat prim-viceguvernatorul BNM.

Cine a doborât leul moldovenesc

Stas Madan: Unele bănci au câștigat cel mai mult din deprecierea leului în 2014

Cine mai poate salva leul: Gastarbaiterii, FMI sau un nou GuvernOportunitati