Domeniul unde Moldcell și Moldtelecom bat compania Orange

shadow
Joi, 12.03.2015 05:36   4023
Numărul utilizatorilor de Internet mobil în bandă largă a sporit cu 16,7% și a totalizat, la finele anului 2014, circa 1,19 milioane, iar vânzările furnizorilor de acest serviciu au crescut cu 18,2% și au ajuns la 291 de milioane de lei, potrivit ANRCETI.

Datele statistice despre evoluția serviciilor de acces la Internet la puncte mobile în anul 2014, arată că această piață a continuat să înregistreze creșteri dinamice. Astfel numărul utilizatorilor de Internet mobil în bandă largă a sporit cu 16,7% și a totalizat, la finele anului 2014, 1,19 milioane, iar rata de penetrare a acestui serviciu la 100 de locuitori ai republicii a crescut cu 4,8% și a însumat 33,4%, potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI).

Totodată, numărul total al utilizatorilor care au accesat Internetul la puncte mobile (prin telefon/smartphone, modemuri/carduri/USB) s-a ridicat la 1.69 milioane, iar rata de penetrare a acestui tip de acces la Internet a atins nivelul de 47,5%.

Jumătate din trafic este generat de utilizatorii Moldtelecom

Potrivit datelor raportate de cei trei furnizori de rețele și servicii publice de comunicații mobile (Orange Moldova, Moldcell și Moldtelecom), traficul de Internet la puncte mobile a crescut, față de anul 2013, cu 37% și a totalizat peste 28,8 milioane de GB, jumătate fiind asigurat de Moldtelecom. Aceasta chiar dacă Orange Moldova are de două ori și ceva mai mulți utilizatori de internet mobil dedicat.

Traficul Internet generat de abonați dedicați

În consecință, consumul mediu lunar de trafic al unui utilizator care a accesat Internetul mobil prin telefon/smartphone s-a ridicat la 132 MB, iar consumul mediu lunar de trafic al unui utilizator de Internet mobil prin modemuri/carduri/USB (Internet mobil dedicat) a depășit nivelul de 8,5 GB.

Advertisement

Veniturile Orange scad, dar cresc cele ale Moldcell și Moldtelecom

În 2014, volumul total al veniturilor provenite din serviciile dedicate de acces Internet mobil în bandă largă per furnizor a crescut cu 18,2% și a însumat circa 291,3 milioane de lei. Veniturile Moldtelecom au crescut cu 24,2% și au alcătuit 86,1 milioane de lei, cele ale Moldcell – cu 16,6% și au însumat 102,9 milioane de lei, iar ale companiei Orange au scăzut cu un procent până la 108 milioane de lei. În ultimul trimestru al anului 2014, Moldcell a întrecut Orange la venituri din vânzările de servicii Internet mobil.

Evoluția veniturilor din serviciile dedicate de Internet mobil în bandă largă per furnizor

Aceleași date arată că Internetul mobil este accesat mai frecvent de către utilizatori în baza tehnologiei 2G (GSM/GPRS/EDGE), dar și în baza tehnologiilor 3G (UMTS/HSPA) și 4G (LTE) care asigură o viteză sporită de acces și navigare. Astfel, din numărul total de utilizatori ai Internetului mobil în bandă largă, 1,18 milioane au folosit tehnologia 3G, 32.900 – tehnologia 4G, inclusiv 6.600 – prin modemuri/carduri/USB.

De menționat că timp de un an numărul utilizatorilor care au accesat Internetul în baza tehnologiei 4G a crescut de patru ori. În ceea ce privește modalitatea de acces, 82,3% din utilizatori au accesat Internetul mobil prin telefonul mobil/smartphone, în timp ce restul 17,8% – prin intermediul modemurilor/cardurilor/USB.

Conform datelor ANRCETI, la 31 decembrie 2014, lider după cota de piață la vânzări a devenit Moldcell cu o cotă de circa 35,9%, urmat de Orange cu 34,6% și Moldtelecom cu 29,5%.

Evoluția cotelor de piață a celor trei furnizori de servicii Internet Mobil



Oportunitati