Noi probleme pentru Starnet. Compania și-ar putea sista activitatea

shadow
Miercuri, 04.03.2015 10:59   2479
Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDC) a efectuat pe 27 februarie un control inopinat la Starnet Soluții și a pornit un proces contravențional contra companiei.

Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDC) a efectuat pe 27 februarie un control inopinat la compania Starnet Soluții SRL, după ce a fost constatată producerea unui incident de securitate la prelucrarea datelor cu caracter personal stocate în sistemul informațional de evidență a datelor cu caracter personal ce vizează abonații.

În consecință, CNPDC a pornit un proces contravențional în privința Starnet Soluții, pe fapta prevăzută în articolul 74 (1) alin. 1 din Codul contravențional: nerespectarea cerințelor față de asigurarea securității datelor cu caracter personal la prelucrarea lor în cadrul sistemelor informaționale de date cu caracter personal.

Astfel, compania ar putea fi amendată cu 10.000 de lei, iar activitatea Starnet Soluții ar putea fi sistată pe un termen de la trei luni la un an.

Anterior CNPDC a dispus încetarea operațiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal ale subiecților vizați în informația mediatizată obținută în mod fraudulos de la compania Starnet Soluții de către terți neautorizați.

Advertisement

Starnet, victimă sau vinovat?

În urma unui atac informațional asupra Starnet, în seara zilei de 26 februarie, baza de date cu caracter personal a clienților companiei a devenit publică pe internet. Fișierele apărute în spațiul virtual, pe un cloud rusesc, conțin informații despre angajații companiei, contractele semnate cu clienții sau detalii despre partenerii și clienții Starnet. Pe acest caz Procuratura Generală a inițiat o cauză penală, iar două persoane au fost reținute.

Compania Starnet a calificat acest eveniment drept "atac informatic" și a anunțat că a întreprins imediat măsuri de protejare suplimentare și a intervenit cu schimbarea parolelor de acces la toate sistemele IT din companie.

Specialiștii IT dau vină pe Starnet pentru că a fost posibil furtul datelor cu caracter personal. În schimb juriștii constată că Starnet a încălcat Legea cu privire la protecția datelor cu caracter personal prin faptul că nu au putut asigura protecție suficientă a datelor cu caracter personal al clienților.

Astfel clienții pot acționa compania în judecată pentru a-și revendica drepturile care le-au fost încălcate, dar și pentru a determina compania să fie mai precaută pe viitor cu datele personale pe care le deține.

Starnet a mai fost victima unor atacuri informatice. Astfel în octombrie 2014 prin intermediul unui atac „denial of service” au apărut probleme serioase la prestarea serviciilor Internet și telefonie și la interconectarea Starnet cu operatorii internaționali.

Cine controlează Starnet

Compania Starnet este al doilea operator ca mărime pe piața serviciilor de Internet fix și transmisiuni de date din Moldova și are o cotă de peste 20%. Astfel a ajuns a fi principalul concurent al întreprinderii Moldtelecom.

În anul 2013 doar de la prestarea serviciilor respective compania a avut o cifră de afaceri de peste 150 de milioane de lei, iar în anul 2014 a trecut de 200 de milioane de lei.

Starnet este de fapt un conglomerat de cel puțin opt companii. Principalele sunt Starnet și Starnet Soluții, care sunt controlate de Alexandru Machedon, care exercită și funcția de administrator al companiei Starnet.Oportunitati