Cine este „victima” atacului cibernetic și ce afaceri are

shadow
Vineri, 27.02.2015 13:54   1936
Starnet, al doilea operator de pe piața serviciilor de Internet fix din Moldova, a fost supus joi 26 februarie,unui atac cibernetic, iar informații confidențiale a zeci de mii de clienți au fost sustrase, unele fiind și publicate.

În seara zilei de 26 februarie 2015, baza de date a companiei Starnet a fost publicată de un utilizator, pe site-ul rusesc Yandex. Ulterior accesul la aceste date a fost blocat, dar unii utilizatori au reușit să descarce fișierul de circa 2 Gb, iar pe Internet circulă fragmente din baza de date, inclusiv contul diferitor utilizatori, username și parole. Deocamdată nu există informații cu privire la cine se face responsabil de publicarea datelor.

Compania Starnet a calificat acest eveniment drept "atac informatic organizat asupra sistemelor IT din companie".

"Din informațiile preliminare, atacatorii au folosit un virus care a permis sustragerea frauduloasă a informațiilor, astfel încât atacatorii au avut acces la datele sensibile ale companiei: nume și prenume clienți, ID buletin, telefon și adrese de e-mail. Toate datele clienților au fost și sunt ținute cu control strict de acces și protejate în sistemul informațional Starnet, dar felul în care a fost făcut atacul a condus la posibilitatea accesării acestora și în format decriptat", se spune într-un comunicat al companiei.

Totodată Starnet susține că a întreprins imediat măsuri de protejare suplimentare și a intervenit cu schimbarea parolelor de acces la toate sistemele IT din companie. De asemenea, compania a adresat în modul stabilit cereri de investigație către toate autoritățile competente pentru cercetarea și găsirea responsabililor de acest atac.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Tehnologii informaționale  

Advertisement

Oportunitati