Victor Ţurcan: Cineva vrea să mă pună la zid și să-mi preia cota de la Victoriabank

shadow
Joi, 26.02.2015 06:30   3333
Președintele Consiliului de Administrație al Victoriabank susține că este victima unor persoane care au sprijin de la autorități și care încearcă să-i preia prin intermediul instanțelor, cota de 10,45% de la bancă.

În ultimele cinci luni Victor Ţurcan, președintele Consiliului de Administrație al Victoriabank s-a pomenit cu o serie de procese în instanțe, cu toate conturile bancare blocate, dar și cu sechestru pe cele 10,45% de acțiuni deținute la bancă.

Totul a început pe 15 septembrie 2014, când Victor Ţurcan a declarat că Victoriabank nu poate recupera de la Banca de Economii, circa 93 de milioane de lei depuși sub formă de depozit, încă în luna ianuarie 2014, și care urmau a fi întorși la finele lunii mai.

În replică Banca de Economii a anunțat pe 17 septembrie că nu are nici o datorie față de Victoriabank și că îl va acționa în judecată pe Victor Țurcan și banca menționată. "Prin aceste acțiuni Victor Turcan și banca menționată au afectat imaginea și reputația profesională a Băncii de Economii", se menționa în declarația instituției.

Ulterior Banca de Economii, dar și firma Sisteme Informaționale Integrate (care deține circa 9% din acțiunile BEM) s-au adresat în instanțe cu pretenții de plata unor daune morale de 25 de milioane de lei, dar și punerea sechestrului pe acțiunile deținute de Victor Ţurcan, "pentru divulgarea secretului comercial al tranzacției și încălcarea principiului de confidențialitate".

Advertisement

Pe 17 februarie 2015, Victor Ţurcan a obținut la Curtea de Apel, ridicarea sechestrului pe cele 10,45% de acțiuni, impus pe 11 decembrie 2014 de judecătoria Centru ca măsură asiguratorie la cererea firmei Sisteme Informaționale Integrate.

Peste o săptămână, pe 24 februarie, Colegiul Civil și de Contencios Administrativ al Curții de Apel a revizuit hotărârea și a menținut decizia Judecătoriei Centru, inclusiv sechestrl pe acțiuni.

"Nu mai înțeleg ce se întâmplă. O săptămână în urmă un complet de judecată de la aceeași instanță mi-a dat dreptate, iar marți 24 februarie, altul decide altfel. Totul este făcut parcă la comandă. Cineva vrea să mă pună la zid și să-mi preia cota de la Victoriabank", a declarat pentru Mold-street, Victor Ţurcan,

"Am prezentat în instanță și o evaluare a unei companii specializate, care constată că valoarea de piață a unei acțiuni a Victoriabank este de 60 de lei. Instanța a acceptat însă un certificat eliberat de Bursa de Valori, care indică că valoarea de piață a unei acțiuni este de doar 19,53 lei. Adică de trei ori mai mică", a mai adăugat bancherul.

Victor Ţurcan susține că această hărțuială în instanțe ar putea avea legătură și cu dorința noilor acționari majoritari de a bloca preluarea unui pachet de 50% de acțiuni de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. "Este foarte probabil că ei îșiși să dorească să obțină controlul deplin asupa băncii", a mai spus omul de afaceri.

Victor Ţurcan este președintele Consiliului de Administrație al Victoriabank și unul dintre cei mai mari acționari, deținând 10,45% din acțiuni.

Din noiembrie 2014, acționar majoritar la Victoriabank este firma Insidown din Cipru care deține 38,2% din acțiuni.

Citiți și: ANCHETĂ Stăpânii băncilor din Republica MoldovaOportunitati