Cum Putin a făcut din România principalul partener comercial al Moldovei

shadow
Miercuri, 25.02.2015 10:28   4049
Anul trecut, comerțul bilateral moldo-român a ajuns la 1,24 miliarde de dolari, în creștere cu circa 9% față de 2013, iar România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, arată date ale Biroului Național de Statistică

În ultimii 15 ani volumul comerțului moldo-român s-a majorat de aproape opt ori și a ajuns în anul 2014 la nivelul record de 1,24 miliarde de dolari, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS).

În consecință România a devenit principalul partener comercial devânsând în anul 2014, în premieră și Rusia. Este adevărat că la capitolul exporturi România a mai devansat Rusia, în anul 2008.

Cum au evoluat exporturile din Moldova în Rusia și România în perioada 2000-2014, milioane USD

SURSA: Biroul Național de Statistică

O astfel de evoluție nu ar fi fost posibilă însă fără o contribuție serioasă din partea Rusiei, adică a conducerii de la Kremlin în frunte cu președintele rus Vladimir Putin.

Astfel datele statistice relevă că principalul factor ce a contribuit la scăderea schimburilor comerciale cu Rusia au fost embargourile.
Astfel după ce în martie 2005, Rusia a impus interdicții la livrările de alcool și unele produse fitotehnice, exporturile moldovenești s-au prăbușit scăzând de aproape două ori.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Agricultura și vinificația   Comerț extern și datoriile  

Advertisement

Oportunitati