Doar un procent din merele moldovenești au ajuns în UE

shadow
Vineri, 20.02.2015 13:10   1866
Semnarea Acordului de liber schimb cu UE nu a dus la schimbări radicale a livrărilor de fructe și alte produse alimentare. La unele produse precum merele s-au înregistrat scăderi abrupte, arată datele statistice și cele ale Ministerului Economiei.

Creșterea exporturilor produselor din Moldova către UE, armonizarea legislației naționale în conformitate cu normele europene, implementarea standardelor de calitate europene sunt primele rezultatele ale intrării în vigoare a DCFTA, care au fost prezentate de Ministerul Economiei în cadrul unei ședințe a Diplomatic Economic Club.

Potrivit unei prezentări a rezultatelor preliminare pentru primele trei luni de implementare a DCFTA, acestea sunt departe de așteptările și anunțurile optimiste ale autorităților. Astfei din raport rezultă că în perioada septembrie-noiembrie 2014 în spațiul UE s-au exportat mere în valoare de doar 335.000 de dolari, prune de 370.000 de dolari, porumb dulce de 233.000 de dolari, struguri de masă în valoare de 1,23 de milioane de dolari și vinuri de 5,7 milioane de dolari.

Advertisement

Reprezentanții Ministerului Economiei au evitat să compare aceste date cu cele din anul 2013, respectiv nu oferă o imagine a efectelor reale ale deschiderii pieței UE, ca urmare a semnării Acordului de Asociere. Totodată aceste date contrazic informațiile difuzate anterior de Guvern și Ministerul Agriculturii privind creșterea semnificativă a exporturilor de produse agricole în UE.

Astfel datele statistice arată că în anul 2014 s-a înregistrat o scădere de aproape două ori a exporturilor de mere în statele UE, până la 1.645 de tone. Aceasta reprezintă doar 1,4% din totalul exporturilor de mere din anul 2014.

"Accesul merelor moldovenești pe piața UE a fost dificil în anul 2014 ca urmare a unor stocuri imense de mere în Polonia. În consecință producătorilor din Moldova le-a fost dificil să pătrundă pe piața UE și să concureze cu producătorii din Polonia", expică economistul Viorel Chivriga.

Potrivit lui Chivriga în anul 2014 s-a atestat o scădere generală a exporturilor de mere și prune. Astfel s-au exportat doar 118.700,7 tone de mere în valoare de 25,5 milioane de dolari. Cantitatea exportată s-a redus cu 40%, iar valoarea exporturilor cu 47,2%; prune s-au exportat 24.450 tone în valoare de 5,5 milioane de dolari. Cantitatea exportata sa redus cu 16%, iar valoarea exporturilor cu 31,6%.

"Cea mai mare parte a merelor oricum a luat calea statelor CSI, dar s-a atestat și o creștere de aproape trei ori a livrărilor de mere în alte state: de la 727 de tone la 2777 de tone", mai explică Viorel Chivriga.

Expertul a precizat că în schimb la strugurii de masă exporturile pe piața UE au crescut de șapte ori și au trecut de 12.000 de tone, depășind chiar și cotele acordate de UE.



Oportunitati