Cine mai poate salva leul: Gastarbaiterii, FMI sau un nou Guvern

shadow
Marţi, 17.02.2015 05:33   1180
De la începutul acestui an leul moldovenesc s-a depreciat cu circa 25% față de dolar, iar unele prognoze arată că moneda națională se va mai devaloriza. Banca Națională vede soluția într-un nou Guvern și deblocarea relațiilor cu FMI.

Ultimele evoluții de pe piața valutară a Republicii Moldova nu oferă motive de speranță că deprecierea leului va fi oprită în scurt timp. "Situația de pe piața valutară este condiționată de reducerea transferurilor în trimestrul patru al anului 2014 cu circa 20%, a exporturilor și altor factori fundamentali”, a declarat luni, 16 februarie, într-o conferință de presă Lucia Hadârcă, directorul Departamentului operațiuni valutare al Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

BNM nu mai are soluții

Potrivit oficialului BNM, în prezent cererea de valută în Republica Moldova este de două ori mai mare decât oferta. "În ianuarie, cererea a fost de 151 de milioane de dolari, în timp ce oferta - de doar 71 de milioane de dolari. Există un decalaj destul de mare între cerere și ofertă. Acest decalaj a fost acoperit prin intervențiile BNM. Practic doar 47% din cerere este acoperită de ofertă”, a mai spus Lucia Hadîrcă.

Ea a mai adăugat că nu se observă o ajustare a cererii, deși „avem o depreciere semnificativă”. În aceste condiții există și problema „migrării depozitelor și economiilor în lei în economii în valută străină”. Aceasta chiar dacă BNM a majorat rata de bază, norma rezervelor obligatorii în lei moldovenești pentru a stimula creșterea dobânzilor la depozitele în lei.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Prețuri și inflația  

Advertisement

Oportunitati