Un cont de 21 de milioane de dolari și opt moldoveni implicați în cel mai mare scandal de evaziune din Elveția

shadow
Marţi, 10.02.2015 07:04   3167
Un scandal internațional de evaziune legat de conturile bancare secrete din Elveția a scos la iveală că la HSBC Private Bank sunt opt clienți cu legături cu Moldova, iar aceștia au conturi în valoare totală de 22,8 milioane de dolari.

O anchetă realizată de International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ) din Washington, arată că HSBC Private Bank din Elveția, a obținut profituri im­portante din administrarea de conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizații criminale, traficanți de arme și diamante, lista deponenților incluzând și familii regale sau miliardari.

Potrivit investigației HSBC a ajutat peste 100.000 de indi­vizi și companii din 200 de țări să eludeze fiscul, ascunzând identitatea deponenților.

Un client din Moldova are un cont de 20,9 milioane de dolari la HSBC

În funcție de suma totală depozitată de clienți în conturile HSBC din Elveția, Republica Moldova ocupă locul 139 din 203 țări, valoarea conturilor moldovenilor pe care instituția bancară le-ar fi ținut secrete fiind de circa 22,8 milioane de dolari.

Din anchetă rezultă că primul cont deschis de un "moldovean" la HSBC din Elveția a fost încă în anul 1989, când RSS Moldovenească era parte a Uniunii Sovietice. Cel mai mare cont deținut de o persoană ce are legături cu Republica Moldova este în valoare de 20,9 milioane de dolari.
Totodată în anchetă se precizează că doar unul din cei opt clienți asociați cu Moldova, avea cetățenie moldovenească, dar nu îi dezvăluie identitatea.

Investigația ICIJ are la bază o listă de clienți ai HSBC furnizată de un fost angajat al băncii, Herve Falciani, care a părăsit instituția în 2008.

Advertisement

Clienții elvețieni au depozitat cele mai mari sume în conturile HSBC în 2006-2007, valoarea totală a depozitelor însu­mând 31,2 miliarde de dolari, urmați de clienți cu legături în Marea Britanie (21,7 miliarde de dolari), Venezuela (14,8 miliarde de dolari), SUA (13,4 miliarde dolari), Franța (12,5 miliarde de dolari) și Israel (10 miliarde de dolari).

Majoritatea datelor privind numărul de deponenți se referă la perioada 1988-2007.

De la regi la traficanți de droguri

Lista deponenților care aveau conturi deschise la HSBC la finele anului 2007 include nume ale unor traficanți de diamante aflați în urmărire internațională, precum Mozes Victor Konig sau Kenneth Lee Akselrod, oligarhul rus Ghenadi Timcenko, care are legături strânse cu președintele Vladimir Putin.

Printre clienții menționați în raport se numără și regele Mohammed VI al Marocului, mai mulți membri ai familiei regale din Arabia Saudită, prințul Salman bin Hamad Al Khalifa din Bahrain, precum și cunoscuți artiști și sportivi.

În replică la informațiile publicate în raportul ICIJ, HSBC a transmis că instituția bancară a suferit o "transformare radicală în ultimii ani", în principal în privința măsurilor pentru combaterea fraudelor fiscale, în urma căreia subsidiara din Elveția și-a redus portofoliul de clienți cu aproape 70% începând din 2007.

"HSBC a lansat numeroase inițiative pentru a se asigura că serviciile bancare nu sunt folosite pentru a eluda fiscul sau pentru spălare de bani", se arată într-un comunicat al băncii elvețiene.

Justiția din mai multe state, între care Argentina, Belgia, Franța și Grecia, investighează de mai mulți ani HSBC pentru implicare în evaziune fiscală și spălare de bani. În 2012, HSBC a acceptat să plătească autorităților din Statele Unite o amendă record de 1,92 miliarde de dolari pentru încheierea amiabilă a unei investigații privind deficiențe în mecanismele pentru combaterea spălării de bani.

Cine este HSBC

HSBC Holdings, al doilea cel mai mare grup bancar din lume ca active, este o multinațională englezească ce activează în domeniul bancar și financiar, cu sediul la Londra, Marea Britanie. Compania a fost fondată în anul 1865 de către bancherul de origine scoțiană Thomas Sutherland sub numele de Corporația Bancară din Shanghai și Hong Kong (HSBC), de unde își atribuie inițialele, și funcționează în regim de companie de holding. În 1991 instituția își schimbă numele în HSBC Holdings.

Instituția financiară angajează aproximativ 255,000 de persoane în peste 6,600 de divizii din 80 de țări aflate pe toate cele șase continente, având peste 60 de milioane de clienți la nivel global. În decembrie 2013, valoarea totală a activelor era de aproximativ 2,7 mii de miliarde, dintre care peste jumătate în Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

În 2014, HSBC a avut o capitalizare de aproape 103 miliarde de lire sterline și era a doua cea mai mare companie listată pe bursa de la Londra după Royal Dutch Shell.



Oportunitati